2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Múzeumok Őszi Éjszakája lesz szombaton

Múzeumok Őszi Éjszakája lesz szombatonBudapesten 31, vidéken 49 múzeum, kulturális és művelődési intézmény csatlakozott az idén első alkalommal megrendezett Múzeumok Őszi Éjszakájához, mely szombaton várja az érdeklődőket – mondta el Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kulturális szakállamtitkára a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten. Ezen a hagyományteremtő fesztiválon hangulatos, színes és ízes programokat kínálnak az intézmények, zenével, tánccal, színházzal telnek meg a múzeumok, de a Márton-naphoz közel nem maradhat ki a libaevés és újborkóstolás sem – mutatott rá Schneider.

 

Hozzátette: a szombati esemény a hat hetes Múzeumok Őszi Fesztiválját zárja le, és egybeesik a szabadtéri múzeumok, skanzenek kiállítási idényének végével is. Schneider Márta emlékeztetett arra, hogy az ilyen típusú múzeumi rendezvények iránt nagy az igény és az érdeklődés, az idén a nyári Múzeumok Éjszakája látogatóinak száma meghaladta a 380 ezret, ami – a nagy eső ellenére is – meghaladja a 2008-as adatot.

A szakállamtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig – az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítására óránként 400 látogató léphet be, ezért az érdeklődőket előzetes regisztrációra kérik. A Múzeumok Őszi Éjszakáján a felnőtt jegyek 1300 forintba, a gyerekeké 600 forintba kerül, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A budapesti rendezvényen karszalaggal vehetnek részt az érdeklődők este 18 és 24 óra között.

A karszalagos látogatók ingyen vehetik igénybe a 18 órától közlekedő Múzeumbuszokat, amelyek 3 útvonalon járnak, valamint 16 órától hajnali háromig a BKV valamennyi menetrendszerinti járatát – közölte Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója. A MÁV-Start Zrt. 33 százalékos kedvezményt biztosít a rendezvényre látogatóknak, mely visszaútra a belépő felmutatásával együtt érvényes – mondta el a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője, aki egyben a sajtótájékoztató moderátora is volt. Sipos Jenő hozzátette: a Vám- és Pénzügyőr Múzeumba betérők szombaton belekóstolhatnak a skót kultúra világába, a whisky csempészés történetébe és magába az italba is. A programokat skót táncház, tárlatvezetések, élő, mozgó gúla és dudaszó is színesíti.

Az érdeklődők a részletes programokat a www.muzeumokejszakaja.hu oldalon találhatják meg.

 

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…