2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Múzeumok Éjszakája Mezőkövesden

Múzeumok Éjszakája Mezőkövesden

Múzeumok Éjszakája MezőkövesdenKiállításmegnyitóval, gépbemutatóval, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várták az érdeklődőket június 20-án a Múzeumok Éjszakájának mezőkövesdi rendezvényein.

A Hadas városrészben a Kisjankó Bori Emlékházban kézműves-foglalkozással várták a fiatalokat, míg egész este meghosszabbított nyitva tartással működtek a Kézműves Alkotóházak.

A Matyó Múzeumban gyermekfoglalkozáson vehettek részt a gyerekek,$ ahol népi motívumokat rajzolhattak, festhettek. Emellett az érdeklődők tárlatvezetés keretében megismerkedhettek a matyó lakodalmi szokásokkal, a Jézus Szíve búcsú régen és most című kiállítással, valamint Gyulai Líviusz felnőtteknek szóló, Pajzán mesék című rajzfilmjét vetítették le a múzeumban.

A Mezőgazdasági Gépmúzeumba színes programokkal csalogatták be az érdeklődőket június 20-án. Este hat órától a „Faragott örökség – fába vésett hagyomány” című időszakos kiállítás megnyitóján vehettek részt a múzeumkedvelők.  A tárlaton nyolc mezőkövesdi fafaragó, Guba István, Hajdu Ráfis János, Kiss Mátyás, Lakatos József, Márton Márton, Panyi János és Papp Búder István alkotásai láthatóak.

A kiállítást Csiger Lajos, Mezőkövesd alpolgármestere nyitotta meg. A tárlat anyagát, a faragók munkáját szakmailag Kiss István, egri fafaragó művész méltatta. A megnyitón a Matyó Nagymama Klub népzenei műsorral lépett fel.

A tárlat megnyitója után átadták a „Reneszánsz Éve – Hogy unokáink is lássák” Műszaki Örökség Pályázat révén megvalósult mintegy 3 millió forintos fejlesztést, amely keretében tájékoztató, valamint a géptörténet jeles alakjait ábrázoló táblákat, audiovizuális eszközöket vásároltak, illetve bemutató helyiség alakítottak ki.

Emellett látványos gépbemutató keretében ismerkedhettek meg a résztvevők a Szerencsejáték Zrt. által támogatott műtárgyvásárlás -restaurálás programban megvalósult fejlesztésekkel, a két felújított traktorral, illetve egy motorral.

Emellett múzeumpedagógiai foglalkozások keretében az időszaki kiállítás alkotóinak közreműködésével fafaragási technikákat sajátíthattak el a részvevők, illetve Galambos István és Lengyel László kovácsmesterek révén kovácsbemutatót tekinthettek meg a múzeumba kilátogatók.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek