2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Múzeumok éjszakája Mezőkövesden

Változatos programokkal várták az érdeklődőket  a Múzeumok éjszakáján a Matyó Múzeumban, a Mezőgazdasági Gépmúzeumban és a Hadas Városrészben június 19-én Mezőkövesden.

A Matyó Múzeumban délután négy órakor kezdődtek a programok. Elsőként „Hagyományőrzők – a Népművészet Mesterei Matyóföldön” című időszaki kiállítást nyitották meg. A 20. század második felében tevékenykedő mezőkövesdi, illetve szentistváni, tardi Népművészet Mestereinek állít emléket a múzeum új tárlata. A berendezett kiállítóteremben az említett időszakban tevékenykedő népművészek, – például Kis Jankó Bori, Nagy István, Dajaszásziné Dietz Vilma, stb. – fotóit, az általuk készített, fennmaradt alkotásokat tekinthetik meg a látogatók. A kiállítást Katona Edit, a Néprajzi Múzeum etnográfusa nyitotta meg. A szakember bevezető gondolatai után a résztvevők megtekintették az újonnan berendezett tárlatot. Ezt követően Király Edit etnográfus és Szabó Józsefné Farkas Mária, a Népművészet Mestere közreműködésével a mezőkövesdi viselet-változásokról tartott előadást. A kora esti órákban a legkisebbeket is várták a múzeum munkatársai, hiszen Mazsola Muzsika címmel zenés, játékos foglalkozáson vehettek részt a gyerekek. Este hét és 9 óra között kézműves-foglalkozást és hímző bemutatót tartottak. Emellett számos néprajzi filmet vetítettek le a Múzeumok Éjszakája keretében.
Ezzel párhuzamosan a Mezőgazdasági Gépmúzeumban is változatos, érdekes programokkal csalogatták a kultúrakedvelőket. A Gazdaházban 17 órától egy rendkívüli tárlatmegnyitón vehettek részt az érdeklődők. A rendvédelem, a polgárőrség és az I.P. A. (Nemzetközi Rendőr Szövetség) anyagából „Híven, becsülettel, vitéziül” – címmel nyílt tárlat. A Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre jóvoltából berendezett kiállításon a pandúrkorszaktól, a munkásőrségen, a csendőrségen keresztül a mai kor rendőrségének felszereltségét, öltözékét, fegyvereit.
A tárlat létrejöttét dr. Francsics Ottó, nyugalmazott rendőrezredes, a baráti kör elnöke ismertette. A kiállítást szakmai szempontból dr. Mecser Tamás, r. ezredes, rendőrségi főtanácsos értékelte, méltatta. A méltató szavak után dr. Gulyás István múzeumalapító, nyugalmazott múzeumigazgató a magyar rendvédelem történetéről tartott rövid ismertetőt. Ezt követően Tállai András polgármester, országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára nyitotta meg a kiállítást.
A tárlatmegnyitón közreműködött a Mezőkövesdi Hangstúdió Egyesület.
Ezt követően Kádár Zoltán, a Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgatója számolt be, és mutatták be a Szerencsejáték Zrt. által felajánlott támogatásból megvalósult beruházásokat, gépfelújításokat. Az este során a Matyó Kertbarátok Klubja vezetésével a kerti és gyógynövényekből gyümölcsfűzért-virágfüzért fonhattak, valamint kézműves-foglalkozáson vehettek részt  a gyerekek. Emellett nyársalással, filmvetítéssel várták a múzeumba érkezőket.
A két fő helyszín mellett a Táncpajtában, illetve a Hadas városrészben található tájházakban is hosszabb nyitva tartással várták a kultúrakedvelőket.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek