2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Múzeumok éjszakája: idén is meghaladta a 300 ezret a látogatók száma
Múzeumok éjszakája: idén is meghaladta a 300 ezret a látogatók száma

Múzeumok éjszakája: idén is meghaladta a 300 ezret a látogatók száma

Múzeumok éjszakája: idén is meghaladta a 300 ezret a látogatók számaA kulturális tárca előzetes adatai alapján a rossz idő ellenére az idén is meghaladta a 300 ezret a Múzeumok éjszakája látogatóinak száma; végleges adatok a hét második felében várhatók a múlt szombati eseménysorozatról.

A résztvevő budapesti múzeumok háromnegyedétől, a vidéki intézmények felétől érkezett információ hétfőn kora délutánig a Múzeumok éjszakájának látogatottságáról. Ennek alapján a fővárosban több mint 165 ezren, vidéken pedig több mint 123 ezren látogattak el szombaton a rendezvények valamelyikére, így már most biztosan kijelenthető: az idei látogatószám meghaladta a 300 ezret – közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium.
 
Az időjárás az egyes múzeumok látogatottságára is rányomta bélyegét: az eddigi adatokból jól látszik, hogy a tavalyihoz képest főleg ott csökkent a látogatószám, ahol sok szabadtéri programmal várták a közönséget.

Így például a látogatottsági toplistát 2008-ban vezető Mezőgazdasági Múzeumban a tavalyi csaknem 20 ezerről idén 11 ezerre csökkent a fesztiválozók száma. Hasonló csökkenést „szenvedett el” a Millenáris Park, ahol csaknem felére, 7500-ra esett vissza a látogatószám. A Iparművészeti Múzeumban ugyanakkor – ahol az üvegcsarnokban kialakított réten, az időjárás viszontagságaitól védve szórakozhattak a vendégek – jelentősen nőtt a látogatók száma, az intézmény két filiáléjával, a Hopp Ferenc- és a Ráth György-múzeummal együtt idén ez meghaladta a 14 ezret.

Az idén 81 budapesti és 179 vidéki helyszínen mintegy kétezer programmal várták az érdeklődőket, tavaly mintegy 70 fővárosi és 160 vidéki múzeumi helyszín vett részt a rendezvényen.

A Múzeumok éjszakáját először 2002-ben rendezték meg Magyarországon, akkor hétezren látogatták a programokat. Két évvel később már csaknem százezer érdeklődő vett részt, tavaly pedig a 350 ezret is meghaladta a látogatók száma.

 

/MTI/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek