2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Múzeumi műsor májusban Miskolcon

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria programjai


2019. május

Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület
Dinók Földjén – MezoZOOikum – állandó kiállítás

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház
Időszaki kiállítások
Valaki önarcképe – Kondor Béla monotípiái (június 8-ig)
Nyitány – Barabás Márton kiállítása (május 25-ig)
H6T KUNS T – Benczúr Emese, Cséfalvay András, Csurka Eszter, Előd Ágnes, Rabóczky Judit Rita , Szöllősi Géza (május 18-ig)

Rendezvény
Május 8. szerda 17.00
A Rákóczi-házban Bukta Imre képzőművész előadása és beszélgetés a Mezőszemerei Művésztelep kiállításának kapcsán
Május 9. csütörtök 17.00
Szent és profán (In memoriam prof. dr. Végvári Lajos)
Máger Ágnes festőművész kiállítása
Máger Ágnes festőművész Végvári Lajos művészettörténész születésének centenáriuma előtt tiszteleg, legújabb nagyméretű festményeiből és rajzaiból összeállított kiállításával. Alkotásainak témája szépirodalmi művekre, többek között Ady Endre munkásságából született inspirációkra épül.
A művésznő május 10-én, 16.30-kor tárlatvezetést tart a kiállításában.
nyitva: június 9-ig

május 16. csütörtök 17.00
kamaraterem
UTÓREZGÉS
Radics Márta keramikusművész kiállítása
Porcelán szobrok és kisplasztikák a mozgás és átalakulás pillanatképeivel. A tárgyakon látható felületi, formai változások utalhatnak az élet folyamatos rezdüléseire és megtörtént kapcsolatok emlékeire. A gyakran sebeket okozó „rezgések” pillanatnyi egyensúly állapotát idézhetik elő.
nyitva: június 29-ig

Miskolci Galéria – Alkotóház
RAJT – Rajztanárok Nyári Tábora

Szakmai tábor a Miskolcon és környékén dolgozó rajztanárok, művésztanárok, művészetpedagógusok és képzőművészek számára. Az idén már kéthetes nyári tábor idejére az Alkotóház műtermeiben, grafikai műhelyében és a kertjében történő alkotómunkához modellt, technikai bemutatót és korrektúrát biztosítunk. A tábor utolsó napjára zárókiállítást szervezünk. A vidékről érkezők az Alkotóház vendégszobáiban szállhatnak meg.
Időpont: 2019. július 1 – 13.
Jelentkezési határidő: 2019. június 15.
Bővebb információ, jelentkezés: Éliás István, elias@miskolcigaleria.eu, 06/70 425 42 73

XXVI. Nyári Képzőművészeti Szabadiskola
Az Alkotóház épületében idén 100 éve, hogy elindult a Szabadiskola Meilinger Dezső és Nyitray Dániel vezetésével. A szakmai tartalommal továbbra is ápoljuk a hagyományokat, a XXVI. Nyári Képzőművészeti Szabadiskola szakmai programja idén is részben általános rajzi, tér- és tárgyábrázolási módszerekkel foglalkozik, részben sokszorosítógrafikai technikákkal ismereti meg az érdeklődőket. 12 éves kortól várjuk a rajzolással, festéssel ismerkedők jelentkezését. Célunk a képi ábrázolás alapjainak bemutatása, a térlátás, színkezelés tudatossá tétele, a rajzi eszköztár bővítése. A szabadiskolát idén Ferenczy Zsolt festőművész és Orosz Csaba képzőművész, művészetpedagógus vezetik, mindketten az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének docensei.
Időpont: 2019. július 15-26.
Jelentkezési határidő: 2019. július 5.
Jelentkezni munkaidőben, személyesen, telefonon, illetve e-mailben lehet az alábbi elérhetőségeken, ahol további információ is kérhető:
Miskolci Galéria Rákóczi-ház, Miskolc, Rákóczi u. 2.
Madarász Györgyi: Tel: 46/500-680, 70/943-2919,
e-mail: mgyorgyi@miskolcigaleria.eu

Miskolci Galéria – Petró-ház
Állandó kiállítás
Fókuszban Szász Endre művészete

Miskolci Galéria – Feledy-ház
Időszaki kiállítás
Feledy Gyula (1928–2010) Kossuth-díjas grafikusművész állandó kiállítása
Keresztény szimbolika Feledy Gyula művészetében (2020. január 25-ig)
Jezsu 25 – Kiállítás a jezsuita gimnázium egykori diákjainak alkotásaiból (május 4-ig)
Rendezvény
Május 30. csütörtök 17.00
Pazár Éva képzőművész tárlata
Az ismert miskolci rajzpedagógus visszatekintő, átfogó egyéni kiállítása
nyitva: szeptember 7-ig

Színészmúzeum – Thália-ház
Időszaki kiállítás
A kassai bohém társaság a Színházi Újság hasábjain

Rendezvény
Május 15. szerda 17.00
ADY KÖZELEBB
Beszélgetés a múzeumi olvasószobában
Az elmúlt évben a színészmúzeumi olvasószobában Vass Nóra, Mikita Gábor és vendégeik a közönség bevonásával beszélgettek – ahogy Ady nevezte – „a nagyon nagy íróasszonyról”, Kaffka Margitról. Ebben az évben Ady Endre halálának 100 évfordulója kapcsán folytatjuk a beszélgetés-sorozatot.
„Adyt tanítok, Adytól tanulok” – Vendégünk Üveges Tamás költő, tanár a Spanyolnátha művészeti folyóirat szerkesztője.
A 15 éves Spanyolnátha művészeti folyóirat rendezvénysorozata. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Teátrum Pincehely Galéria (Déryné u. 3.)

Gregovszki Gábor képzőművész kiállítása (május 11-ig)

Papszeri Kiállítási Épület
A kiállítási épület átmenetileg zárva tart.

Herman Ottó Múzeum Néprajzi és Történeti Tár
Május 7. kedd 14.00 – 16.00
Honismereti kutatók szakmai napja (HOM és a B.-A.-Z. Megyei Honismereti Egyesület közös programja)
Herman Ottó Múzeum 1. emeleti foglalkoztató
A miskolci székhelyű B.-A.-Z. Megyei Honismereti Egyesület – együttműködve a Herman Ottó Múzeummal – rendszeresen meghirdeti az Istvánffy Gyula Honismereti Pályázatot. A pályázni szándékozók részére szakmai napot szervezünk, ahol muzeológus és pedagógus bevonásával segítjük az érdeklődőket a pályázati téma kiválasztásában és annak feldolgozásában, megvitatjuk a pályamunka megírásának módszertani kérdéseit, külön kitérve az ifjúsági munkákra. A rendezvényre már gyakorló és leendő pályázókat is várunk, valamint olyan pedagógusokat, akik tanítványaikat szeretnék felkészíteni a pályázati munkára.
Május 14. kedd
Honismereti kirándulás (HOM és a B.-A.-Z. Megyei Honismereti Egyesület közös programja)
Tervezett indulás: 8.00 (Búza téri autóbusz állomásról, Volán busszal)
Tervezett érkezés: 16.25 (Búza téri autóbusz állomásról, Volán busszal)
Mezőkövesd történetével, egyháztörténeti, néprajzi és kulturális értékeivel ismerkednek a szakmai kirándulás résztvevői.

Herman Ottó Múzeum Régészeti Tár
Régészet Éjszakája – A régészet „sötét” oldala
2019. május 24. (péntek)

Május végén megdöntjük a tabukat a Régészet Napja országos rendezvény alkalmával, mely intézményünkben ezúttal a Régészet Éjszakája lesz. Számos meglepetéssel, interaktív programmal készülünk, amilyet eddig Múzeumunkban még nem láthattak.
Belépés szigorúan 16 év felett!
Bővebb információk április végétől Facebook  oldalunkon: www.facebook.com/regeszet.hermuz
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a kifogástalan élmény érdekében.
Helyszín: Főépület (Miskolc, Görgey u. 28.)
Időtartam: 18.00-23.00

Herman Ottó Emlékház, Lillafüred
Cím: 3517 Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 33.
Telefon: +3646/370-703
E-mail: latogato@hermuz.hu
A lillafüredi Herman Ottó Emlékház a szokásos rend szerint, hétfő kivételével naponta 9-17 óra között látogatható.
Herman Ottó egykori lillafüredi nyaralója, a Peleház 1898–1903 között épült, az akkoriban újonnan kialakított üdülőtelep részeként. Az épület 1951-ben került a miskolci múzeum kezelésébe, első állandó kiállítása 1964-ben nyílt meg. 2007-ben megtörtént az emlékház teljes felújítása.
KÖZÖSSÉGEK HETE
FELHÍVÁS
Az újjáéledő kert – kertészkedés, ültetés a Pele-lak kertjében
A múzeum munkatársai közös kertészkedésre hívják az iskolai közösségeket, baráti társaságokat, nyugdíjas klubokat 2019. május 11-én, délelőtt 10 órától a lillafüredi Emlékházba.
Segíts, hogy munkád által Herman Ottó hajdani nyaralójának idilli kertje újjáéledhessen!
A kert eredeti növényzetét tervezzük visszaállítani, az 1800-as évek kertjének hangulatát megidézve. Az egykori növényzet a korabeli fotók alapján többnyire árnyéktűrő, nedvességet kedvelő fajokból állt: páfrányok, árnyékliliomok, klematisz bokrok, gyűszűvirágok és a nem árnyék-tűrő lilaakác is szerepelt a palettán. Valójában minden faj, ami a lillafüredi függőkertben fellelhető, illeszkedne a korabeli kert képébe.  Tervezzük továbbá egy kis gyógynövény – és fűszerkert kialakítását is.
Szívesen fogadjuk a felsorolt növényeket felajánlásként, s várjuk a kertészkedni vágyókat, hogy személyes közreműködésük által is szépüljön a kert.
A felajánlott növényeket szükség esetén  (nagyobb mennyiség felajánlása esetén) elszállítjuk. A növényeket a lillafüredi Herman Ottó Emlékházban is gyűjtjük, nyitvatartási időben fogadjuk. A kertészkedésre jelentkezők szándékukat kérjük mindenképpen jelezzék a jelentkezes.hermuz@gmail.com címen. A kertészkedéshez szükséges, a jelentkezők által használni kívánt eszközökről a jelentkezőknek kell gondoskodnia. A jelentkezési határidő: május 10.

MISKOLCI HÉT – A MISKOLCI POLGÁR ÜNNEPE

MOTTÓ:
„A miskolci polgárnak az a tulajdonsága, hogy szereti a függetlenséget, lelkesedik a szabadságért, tiszteli az egyéniséget, meleg érzéssel gondol a nemes múlt kötelező hagyományaira, szívesen nyújt segédkezet a tegnap értékeinek átmentésére, okul a tradíciók tanulságaiból és mindig előre néz, tanul és minden idegszálával igazodik a fejlődés vágtázó iramához. Politikában, irodalomban, művészetben a művelt ember érzékenységével reagál a korszerűre; eleme: az önállóság; életformája: a szabadság. Szabadság az elvek követésében, a nézetek hirdetésében, a versenyben, az élet gigantikus küzdelmeiben. Erre gondolj, hogy megértsd Miskolc ünnepének, törvényhatósággá alakulásának jelentőségét…”
/REGGELI HÍRLAP, 1934/

2019 különleges év a város történetében, hiszen több kiemelkedően fontos eseménynek is idén ünnepeljük a kerek évfordulóját. Miskolc múltja, történelme szempontjából ezek közül is kiemelkedik, hogy idén emlékezünk meg a törvényhatósági jogú városi cím /THJV/ elnyerésének 110. évfordulójáról. Az 1909-es esemény jelentőségét pontosan érzékelteti, hogy egykor a kortársak úgy fogalmaztak: „Miskolc nagykorúvá vált”. Nem véletlen, hogy a rendszerváltást követően az akkori városvezetők a THJV rang megszerzéséhez kapcsolódó címeradományozás dátumát, május 11-ét választották meg, illetve jelölték ki városnappá. /Ferenc József 1909. május 11-én írta alá a város új címerének adományozásáról szóló oklevelet./
E jeles évforduló mellett azonban szintén idén emlékezünk az EPERJESI JOGAKADÉMIA Miskolcra költözésének – mely tulajdonképpen Miskolc egyetemi várossá válásának kezdete – centenáriumáról, illetve a MISKOLCI TÖRVÉNYSZÉK reprezentatív épületének átadása 120. évfordulójáról is.
Ugyanakkor 2019 különleges év lesz a HERMAN OTTÓ MÚZEUM történetében is, hiszen idén ünnepeljük intézményünk, illetve annak jogelődjének, a BORSOD-MISKOLCZI KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS MÚZEUM EGYESÜLET alapításának 120. évfordulóját. Mint minden kerek évforduló ez is kiváló alkalmat nyújt arra, hogy visszapillantsunk történelmünkre, számba vegyük eredményeinket, értékeinket. Utóbbiak között rendkívül fontos helyen említhetjük a város kulturális- és közintézményeivel, iskoláival, a gazdasági élet szereplőivel, illetve az értékteremtő civil szervezetekkel, egyesületekkel ápolt, több évtizedes múltra visszatekintő kapcsolatainkat. E gondolat szellemében a HERMAN OTTÓ MÚZEUM az idei városnapi programjainak középpontjába egy 1934-es eseményre való megemlékezést helyezett. A THJV rang elnyerésének negyedszázados évfordulóján, 1934-ben került sor az első „MISKOLCI HÉT” megrendezésére. 85 évvel ezelőtt az akkori városvezetők úgy döntöttek, hogy egyhetes programsorozat keretében mutatják meg „ország-világnak” Miskolc kulturális és gazdasági értékeit, eredményeit. Az egykori rendezvénysorozat felelevenítése megítélésünk szerint napjainkban is tökéletes kereteket biztosít arra, hogy méltóképpen emlékezzünk meg a városnapról, a „miskolci polgár ünnepéről”. 1934-ben többek között több új épület és köztéri alkotás átadására került sor, melyek közül kiemelkedett az AVASI KILÁTÓTORONY, a Lévay József szobor, illetve a népkerti országzászló felavatása, átadása. Anno a programok részét képezte a nagy érdeklődéssel kísért ipari és kereskedelmi kiállítás és vásár, illetve a múzeum új várostörténeti kiállítása.
Mindezek jegyében a 120 éves HERMAN OTTÓ MÚZEUM szakmai partnereivel – MISKOLCI EGYETEM, MISKOLCI TÖRVÉNYSZÉK, B.-A.-Z. MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA, MNL B.-A.-Z. MEGYEI LEVÉLTÁRA –, illetve civil szervezetekkel – AVASI BORÚT EGYESÜLET, MISKOLCZI PINCÉK ASZTALTÁRSASÁGA, ÉSZAK-KELETI ÁTJÁRÓ EGYESÜLET – együttműködve nemcsak megemlékezik a korabeli eseményekről, de újra gondolva ismét megrendezi a „MISKOLCI HETET”. A nyitórendezvényre május 9-én kerül sor a VÁROSHÁZA aulájában: 1600 órai kezdettel nyílik meg a „Miskolci Hét – A miskolci polgár ünnepe” címet viselő időszaki tárlat. A programok egészen május 15-éig tartanak, melyek egy részét – csatlakozva a város egyik legnépszerűbb szabadtéri rendezvényéhez, a borangoláshoz, illetve egyúttal a kilátó egykori átadásáról is megemlékezve – az Avason rendezzük meg. Ezek közül kiemelkedik a május 10-én az Avasi templom harangtornyában megtartandó könyvbemutató, illetve a másnapi MISKOLC ANNO – AVASI KOFFERTÚRA (vezetett séta az avasi temetőben és pincesorain) címet viselő program. A „MISKOLCI HÉT” keretében megrendezésre kerülő minden programunk ingyenes!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek