2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Munkabalesetekben elhunytak és megsérültek emléknapjához kapcsolódó konferencia Miskolcon

Munkabalesetekben elhunytak és megsérültek emléknapjához kapcsolódó konferencia Miskolcon

A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya idén is megszervezi a Munkabalesetben elhunytak és megsérültek emléknapjához kapcsolódó nyílt napot.
Ezen a nemzetközi emléknapon szerte a világon azokra emlékezünk, akik életüket vesztették munkavégzés során, vagy olyan súlyos sérülést szenvedtek, hogy további életük minősége meghatározóan romlott. Hazánk 2012-ben csatlakozott az emlékező országok közé, és hivatalosan is emléknappá nyilvánították április 28-át.
Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonságra és a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.
Az első munkavédelmi hivatal, 1914. április 28-án jött létre a világon Kanadában. Pár évnek el kellett telnie, míg a szervezet létjogosultsága olyannyira beigazolódott, hogy 1991-ben már törvénybe iktathatták ezt az emléknapot.
Az értékteremtő munka megbecsülése, a munkabalesetek megelőzésének elősegítése érdekében a Kormány kiemelt figyelmet fordít az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményeire.  A munkabalesetek megelőzését elősegítheti, ha minden évben megemlékezünk a munkabalesetben elhunyt vagy megrokkant munkavállalókról.
Az egészség, a munkaképesség elvesztése nem pótolható. A munkabaleset, foglalkozási megbetegedés jelentős anyagi hátrányt okoz mind a munkavállalónak, családjának, mind a munkáltatónak.  A statisztikák nagyon elszomorítóak. Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) szerint a munkahelyi balesetek és betegségek, naponta mintegy 6000 emberéletet követelnek világszerte.
A munkavédelem lényege a megelőzés. A munkával összefüggésben bekövetkezett balesetek, megbetegedések megelőzésének, a munkavédelmi tudatformálásnak hatékony eszköze a figyelemfelhívás, tájékoztatás, nevelés.
A tanácsadás mellett, a munkaadók ellenőrzése kiemelt feladat, az esetleges bírság azonban nem cél, hanem a végső eszköz a Kormányhivatal kezében ahhoz, hogy a súlyos jogsértésekre, az egészséget, életet közvetlenül fenyegető veszélyre felhívja a figyelmet, kihangsúlyozva a jogkövető magatartás fontosságát. Erősítenünk szükséges a hatósági munka tájékoztató, preventív jellegét, társadalmi megjelenését, a munkáltatók felelősség- és biztonságtudatát.
A rengeteg figyelmeztetés ellenére, számos helyen nem tartják be a munkavédelmi eszközökre vonatkozó előírásokat, ám a jogsértést igyekszünk minél több helyen feltárni.
A nyílt nap célja többek között annak hangsúlyozása, hogy a munkavédelem az egész társadalomra feladatokat ró, hiszen valamilyen formában, munkaadóként vagy munkavállalóként, mindenki érintett.
A mai konferencián a téma szakértői mutatják be az országos és megyei adatokat, a munkavédelem gyakorlati tapasztalatait, jellemzőit. A rendezvényre mintegy 90 fő munkavédelmi szakember jelezte részvételi szándékát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek