2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolcon nem csak egy nap a költészet napja!

Április 11., József Attila születésnapja a magyar költészet napja. Ekkor virtuálisan vagy valóságosan összejönnek a verskedvelők, hogy költők és olvasók, kötött vagy szabad formában – beszélgessenek egymással. Így lesz ez Miskolcon is, méghozzá nem csak április 11-én!

A fotó a mai sajtótájékoztatón készült:Papp Ferenc, Miskolc kulturális főtanácsosa,
Bokrosné Stramszky Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár városi hálózati igazgatóhelyettese, Balázs István, a Gömörország Egyesület titkára
A tájékoztatón – a verses CD-ből ízelítőt adva – Koncz Károly és Vihula Mihajlo működött közre.


Vers és zene – április 7., csütörtök du. 5 óra

A költészet napja alkalmából mutatja be a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Gömörország Egyesület a Miskolci Akvarellek I. című verses lemezt. A CD igazi miskolci produktum. A városban élő, ide kötődő kortárs költők – Cseh Károly, Csorba Piroska, Fecske Csaba, Kühne Katalin, Némethi Lajos, Suhaj Ildikó, Szabó-Bogár Imre – verseiből válogat.
A 22 költeményt tartalmazó lemez kiadója a Gömörország Egyesület, az előadók az egyesülethez kötődő versmondók – Ötvös Éva, Petri Nóra, Balázs István és Koncz Károly előadóművész –, és ugyancsak ismert a város kulturális életében a költeményeket megzenésítő és előadó Vihula Mihajlo gitárművész és Szécsi Viktória énekes. Az élő lemezbemutatón a beszélgetést Filip Gabriella könyvtáros, szerkesztő vezeti a könyvtár előadótermében.

Vers és mi – április 11., hétfő de. 11 óra

Miskolcon van egy olyan költészet napi hagyomány, amit csillámló sziklafalba vésett az emlékezet, és azt a zúgó vízesés sem moshatja el. József Attila születésnapján, április 11-én, délelőtt 11 órakor írók és olvasók, költők és verskedvelők találkoznak Lillafüreden, ott, ahol a magyar költészet egyik legszebb szerelmes verse született.
Az Óda-táblánál az ünnepi beszédet idén Finta Éva költő mondja. Köszönti a résztvevőket Kiss Gábor alpolgármester, az Ódát Balázs István előadóművésztől hallhatjuk. Természetesen, versek kíséretében, József Attila szobránál is elhelyezheti mindenki az emlékezés virágait.
Közreműködik Fehér Sándor és Tímár Krisztián előadóművész és a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola tanulói. A hagyományokhoz híven hallhatjuk itt szavalni az elmúlt évi városi versmondó verseny győztesét, idén Berndt Dórát, a Herman Ottó Gimnázium tanulóját.

Vers és babér – április 13., szerda du. 5 óra
A Serfőző Simontól, Serfőző Simonról című műsorral köszönti a város a március 15-én Kossuth-díjjal kitüntetett Serfőző Simon írót, költőt. A Múzsák Kertje Alapítvány, a könyvtár és a színház közös rendezvénye a Játékszínben várja az érdeklődőket.
A műsorban közreműködik: Szabó Irén, a Miskolci Nemzeti Színház művésze; Balázs István előadóművész; Kocsis Csaba énekmondó; Koncz Károly György Radnóti-díjas előadóművész; Ren Domonkos, a Fazekas Utcai Általános Iskola tanulója; Szatmári György, a Miskolci Nemzeti Színház művésze. Köszöntőt mond: Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, szerkesztő; Kiss Gábor Miskolc Megyei jogú Város alpolgármestere. Belépők a következő e-mail címen igényelhetők: rakoczi@rfmlib.hu.

Vers és kép – április 4–30.
Egész április a versek körül foroghat, ugyanis játékot hirdet a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár közösségi oldalán. Ha megérintett… – most add tovább! Megszólított… – most mondd tovább! Elgondolkodtatott – most gondold tovább! Ezzel a szlogennel hirdeti meg költészet napi játékát a könyvtár. A felhívás lényege ugyanis, hogy osszuk meg egymással kedvenc versünket a könyvtár közösségi oldalán, de ne csak a szövegét, hanem gondoljuk tovább, készítsünk egy fotót, ami kifejezi, megidézi a sorokat! Hiszen ma már mindig kéznél vannak a kamerás telefonok… Természetesen nem azt kérjük, hogy váljanak fotóművésszé az olvasók. Csak egy példa: József Attila Ódája. Nézem a hegyek sörényét… amint elfut a Szinva-patak… Visz a vonat, megyek utánad… Három olyan kép a versből, amit nem nehéz lefotózni. Természetesen bonyolultabb megoldások is lehetségesek… A lényeg, hogy minél többen minél több verset gondoljanak tovább, és osszanak meg másokkal – hadd olvassuk (újra) azokat! részletek a közösségi oldalon és az rfmlib.hu oldalon olvashatók.
A legtöbbször megosztott képek készítői pedig könyvet, verses CD-t kapnak ajándékba – az abszolút nyertes pedig egy különleges találkozást is Lackfi János költővel!

Ezek mellett a költészet napi programok sorát gazdagítják a következők:
Vers és vizsga – április 6., szerda du. fél 5
„Költő vagyok…” és érettségi tétel. Ez a címe a beszélgetésnek, aminek vendége lesz Csorba Piroska, Vass Tibor és Üveges Tamás, három miskolci kortárs költő.

Vers és rajz – április 11., hétfő du. 2 óra
II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár
Legkedvesebb Rákóczi-mondám. A hagyományos tavaszi illusztrációs rajzpályázat eredményhirdetése és a pályamunkákból rendezett kiállítás megnyitása.
Vers és hit – április 11., hétfő du. 5 óra
Kaffka Margit Könyvtár
Irodalmi klub. József Attila: Tenyerembe tettem a lelkem című műve alapján kötetlen beszélgetés Koleszár András vezetésével.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek