2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Miskolcon köszöntötték A Seuso-kincs vándorkiállítás százezredik látogatóját

Miskolcon köszöntötték A Seuso-kincs vándorkiállítás százezredik látogatóját

A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása 2017. október 29-én indult országos körútjára. Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár és Kecskemét után 2018. február 27. és március 18. között a miskolci Herman Ottó Múzeum ad otthont a páratlan ezüstkincseknek, a vidéki városok közül utolsóként pedig Nyíregyházán lehet majd megtekinteni, mielőtt elfoglalják méltó helyüket a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A római császárkor késői szakaszában (4-5. század) élt Seuso ezüstedényei iránt, ahogyan a korábbi helyszíneken, Miskolcon is élénk az érdeklődés; így 2018. március 8-án a vándorkiállítás százezredik látogatóját köszönthették.
Bátor Jánosné férjével Nyékládházáról érkezett, hogy megtekintse a Seuso-kiállítást. A szerencsés látogatót Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntötte és ajándékozta meg egy egész évre szóló MNM-bérlettel, és egy értékes régészeti albummal. Dr. Tóth Arnold múzeumigazgató pedig a miskolci önkormányzat és a Herman Ottó Múzeum ajándékcsomagjával lepte meg a százezredik érdeklődőt.
Bátor János elmondta, nagyon meglepődtek, és nagyon örülnek a szerencséjüknek, hiszen két napja még úgy tűnt, foglalt helyük ellenére mégsem tudnak eljönni. Folyamatosan követték a médiában a Seuso-kincsről szóló híradásokat, és most nagyon boldogok, hogy a valóságban is láthatják.
Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet, a következő állomás Nyíregyháza, ahol véget ér az országjárás; ezt követően a Seuso-kincs a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz majd látható egy bővített kiállítás részeként, amelyben a 14 elemből álló ezüstkincs a késő római császárkori luxuscikkek között – de a főhelyen – kap majd helyet. A főigazgató-helyettes szerint a kiállítás sikerének oka egyrészt maga a kincs, ami értékében és művészi színvonalában is páratlan, sehol máshol a világon nem lehet ilyet látni. A másik ok a kincshez kötődő számos legenda, és az a hosszas küzdelem, míg visszakerült Magyarországra. Tomka Gábor szerint a Seuso-tárlat arra is rámutat, hogy hazánk mennyire gazdag régészeti örökségében és hogy ezt az örökséget ápolni kell, fel kell tárni, és meg kell mutatni a látogatóknak.
Miskolcon óriási az érdeklődés a Seuso-kiállítás iránt. A látogatók 35 fős csoportokban, félórát tölthetnek a kiállítótérben. A helyfoglalások március 18-ig – a kiállítás zárásáig – mind beteltek, de a regisztráció nélkül érkező látogatók is megtekinthetik a kincset, igaz várakozniuk kell.  A Herman Ottó Múzeum a tárlat népszerűsége miatt tervezi, hogy bizonyos napokon meghosszabbítja a nyitva tartást, és új időpontok foglalására ad lehetőséget.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…