2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Miskolcon folytatódott az Úton Cziffra Központ roadshow

Miskolcon folytatódott az Úton Cziffra Központ roadshow

Miskolcra érkezett június 17-én az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. A délelőtt folyamán baráti hangulatban nézők közreműködésével zajlott Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész nyílt főpróbája a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és Sárközy Lajos hegedű virtuóz zenekarával. A próbát követően a Szimfónia alapítvány támogatásában tehetséges roma gyerekek mutattak be zeneműveket, amelyet a kávéházi cigány zenekultúrával foglalkozó szakmai beszélgetés követett. Az estét Balázs János bravúros koncertje zárta.
A miskolci roadshow egy nem szokványos nyilvános főpróbával indult. A zenekedvelő közönség bepillantást nyerhetett a Miskolci Szimfonikus Zenekar próbafolyamatába, amit Kesselyák Gergely vezetett Balázs János zongoraművész és Sárközy Lajos zenekarának közreműködésével. A cigánymuzsikusok által is terjesztett népies melódiákat is tartalmazó Liszt művet a Magyar Fantáziát a közönség lélegzetvisszafojtva figyelte. Az egy órás próbát követően a Szimfónia alapítvány támogatásával hátrányos helyzetű és nehéz sorsból származó, de kiemelkedően tehetséges roma gyerekek előadását hallhatta a közönség. A zenei produkciót a Kávéháztól a Carnegie Hall-ig című beszélgetés követte, amelynek résztvevői Balázs János, dr. Kupper András (Szimfónia alapítvány kuratóriumának elnöke), Sárközy Lajos hegedűművész és Bősze Ádám voltak. A beszélgetés egyik érdekessége az volt, hogy felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy kihalófélben van a kávéházi cigány zenekultúra mert eltűntek azok a kávézók, ahol néhány évtizeddel ezelőtt magyar nótákat lehetett élőben hallani. A résztvevők eldöntötték, hogy megteszik az első lépéseket annak érdekében, hogy a helyzet megváltozzon. A zenerajongók megtöltötték a Szent István teret, ahol Kodály Zoltán, Bartók Béla, Paganini, Brahms, Liszt Ferenc, Sarasate cigány és magyar dalait hallhatta a közönség, amely méltó befejezése volt a miskolci eseménynek.
Az “Úton van a Cziffra központ” című, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat június 13-án Szentendrén egy kiállításmegnyitóval vette kezdetét, melynek keretében a nyár folyamán a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhatnak az érdeklődők a legszínesebb kulturális műfajokat felvonultató produkciókkal.
A szentendrei MANK Galériában megtartott Emlék-álom-kutya-világ című, kortárs roma festőművésznők alkotásaiból válogatott kiállításmegnyitón Balog Zoltán miniszteri biztos, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének elnöke közösen indították útjára a roma össz-művészeti roadshowt.

A roadshow alkalmával a nyáron összesen 7 városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozik be a program úgy, mint Szentendre (megnyitó esemény és Pestisűző fesztivál), Pécs – POSZT, Miskolci Opera Fesztivál, Művészetek Völgye, Mesterségek Ünnepe, Szegedi Ifjúsági Napok. A programok a fesztiválok tematikájához kapcsolódnak, ahol roma és nem roma művészek közös produkciójukat mutatják be. A művészeti produkciók, koncertek mellett a fesztiválokon különböző szakmai/pódiumbeszélgetéseken is részt vehetnek a látogatók, melyek témái például, hogy mi a színházi nevelés szerepe a roma kultúrában, de megismerhetjük a roma zenés dinasztiákat is a zenetörténetben. A fesztiválok mellett két falunapon, Bihartordán és Véménden is találkozhat a közönség a Cziffra kulturális roadshow-val.

A nyári fesztiválszezon után a programsorozat négy vidéki városi helyszínen ősszel folytatódik. Ezek gerincét egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, mely egy-egy városban majd két hétig lesz látható. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják majd meg korosztályok szerint. Lesznek a felnőtt közönségnek szóló és a kiállításmegnyitóhoz kapcsolódó kulturális programok, de terveznek a kisiskolások számára roma motívumokkal kapcsolatos kézművesfoglalkozást és gyerekszínházi előadást, míg a középiskolás korosztálynak szemléletformáló drámapedagógiai előadást szerveznek.

A program változtatás jogát fenntartjuk!
További sajtóinformáció, illetve interjúigény egyeztetés:
Kaszás-Tóth Rózsa, +36 30 832 66 11, kaszas@preport.eu

Részletes programok,
Az Úton van a Cziffra központ további nyári fesztiváleseményei:

Július 13. BIHARTORDA – FALUNAP
13:15 – Romengo zenekar koncertje

Július 27. TALIÁNDÖRÖGD – MŰVÉSZETEK VÖLGYE
A nap folyamán művészettörténeti előadás / közös élményfestés; kézműves foglalkozás a Romani Designnal; beszélgetés a Snétberger Zenei Tehetségközpont oktatóival és tanítványaival; színházi workshop (A Tudás Hatalom Társulat)

Szakmai beszélgetés: Roma tehetséggondozás
Vezeti: Horváth Gergely

Július 27. VÉMÉND – FALUNAP
Zenei koncert.

Augusztus 17. BUDAPEST – MESTERSÉGEK ÜNNEPE
A nap folyamán Sárközy Lajos és zenekarának koncertje; Romani Design divatbemutató; Snétberger Alapítvány jazz koncertje; kézműves bemutatók (kosárfonó, teknővájó, gasztro)

Szakmai beszélgetés: A hagyományos roma mesterségek és a design
Vezeti: Joka Daróczi János

Augusztus 30. SZEGED – SZIN
A nap folyamán fellép: Az ETNOFON zenekar tagjai kiegészülve Romano Drom, a Karaván Família, a Romengo együttes szólistáival; Várkonyi csibészek, mint előzenekar;

Szakmai beszélgetés: Példaképek, barátságok, szakmai együttműködések
Vezeti: Novák Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

UNESCO NEMZETKÖZI JAZZNAP 2024.
A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu, az UNESCO Nemzetközi Jazznap megünneplésére rendezett koncertfolyam idén újra számos helyen látogatható! Herbie Ha…
Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…