2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolc Mock Trial

Újra megrendezte az igazságszolgáltatás és az angol nyelv felé „kacsingató” középiskolásoknak szóló angol nyelvű perbeszédversenyét a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A „Miskolc Mock Trial” elnevezésű megmérettetés jó lehetőség arra, hogy a nyelvi képzésükre hangsúlyt fektető gimnáziumok diákjai egy érdekes, a hagyományostól eltérő formában mérjék össze tudásukat. A régió 5 középiskolájának 6 csapata tette ezt.

A verseny során minden csapat ugyanazt a rendkívül érdekes és igen sokféle értelmezésre lehetőséget adó, kitalált esetet kapta. A csapatok a vád és a védelem képviseletére, érvelésre és a felmerült kérdések megválaszolására vállalkoztak, angol nyelven. A január 26-án megrendezett szóbeli megmérettetésen a kar százezres ösztöndíja is gazdára talált.

A kar mintatárgyalója megalapozza az életszerű érzést, miként a verseny menete is. A fiatalok ugyanis egy ellentmondásokkal és fordulatokkal teli rablási ügyet dolgoztak fel, s nagyon is komolyan imitálták ennek menetét: vádlóként és védőként állnak színre. A versenyt nehezítette számukra, hogy mindezt természetesen angol nyelven tették.

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán – mely az országban egyedülálló módon két „Kiválósági hely” címmel is rendelkezik – nagy hagyományokra tekintenek vissza a perbeszédversenyek, rendeztek már ilyet a jog különféle szakterületein, egyebek mellett agrár-, munka- és Európa-jogból, angol és magyar nyelven, sőt az országos vándorkupa-verseny szellemi atyja is a kar volt.

A gyakorlat-orientált képzés nagy hangsúlyt kap tehát a jogi oktatásban – ehhez a mintatárgyaló is kiváló kereteket biztosít. A szándék pedig szerencsésen találkozott a fiatalok érdeklődésével, hiszen ezúttal a korábbiaknál is nagyobb érdeklődés kísérte a versenykiírást. Nem véletlenül: ezekben az éles helyzetekben ugyanis számos olyan, a diákok későbbi, már valóban „éles” tárgyalásain előforduló praktikák mellett váratlan helyzeteket és azok kezelését ízlelhetik meg, sajátíthatják el a fiatalok, melyek tudásukat gyarapítják. Az angol nyelv gyakorlásáról nem is beszélve…

 

A megmérettetésen az alábbi eredmények születtek:

Helyezés/Kategória

Vád

Védelem

Legjobb előadó

I.

Ady Endre Gimnázium II., Debrecen

Ady Endre Gimnázium I. , Debrecen

Mucsi László (Ady Endre Gimnázium, Debrecen)

II.

Ady Endre Gimnázium I., Debrecen

Bessenyei György Gimnázium, Kisvárda

Szabó Benedek (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Nyíregyháza)

III.

Kölcsey Ferenc Gimnázium, Nyíregyháza

Kölcsey Ferenc Gimnázium, Nyíregyháza

Bodrogi Dóra (Ady Endre Gimnázium, Debrecen)

 

 

A különböző nyeremények között szerepelt az Állam- és Jogtudományi Kar nagyvonalú, százezer forintos ösztöndíja a legjobb előadó diáknak, amennyiben a nyertes érettségi után itt folytatja majd tanulmányait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek