2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Mindig kell egy szuperhős

Mark Millar és John S. Romita 2008-ban megjelent Kick-Ass című képregénye egyszerű, de égető kérdéssel tette próbára olvasóját: miért van az, hogy soha senki nem akart szuperhős lenni? A két alkotó jókora adag erőszakkal, hihetetlen karakterekkel és jópofa dumákkal adott ütős választ saját kérdésére.

Az első film létrehozása nagy lutri volt, de alkotói szeretnek veszélyesen élni. 2008-ban készült el a produkció, Vaughn azonban csak egy évvel később mutatta meg a potenciális forgalmazóknak. 2010-ben sikerült szerződnie a Lionsgate-tel és a Universal Picturesszel az amerikai, illetve a nemzetközi terjesztésről. A Kick-Ass kiváló kritikákat kapott. A Time magazin ítésze, Richard Corliss például így áradozott róla: „Fékevesztett vágtázásra ragadja magával a nézőt, mert a szuperhős-kliséket a modern városi kamasznyomor savával maratja csillogóvá, miközben mindvégig légiesen laza tud maradni.”

Bár a film néhány kritikus fanyalgását is kiváltotta, a nézők messzemenően értékelték, hogy Vaughn kísérletet tett a műfaj megújítására. A produkció csaknem százmillió dolláros összbevételt ért el, rendkívül sikeres volt DVD-n és Blu-rayen, és kultikus rajongótáborra tett szert.

Eközben az eredeti képregény alkotói, Millar és Romita sem tétlenkedtek. 2010. október 20-án látott napvilágot az első történet folytatása, a Kick-Ass 2, Issue 1. A sztori pár hónappal a korábbi történések után veszi fel az események fonalát. Mindy és Dave próbálják titokban tartani, hogy ők másodállásban szuperhősök Kick-Ass és Hit Girl néven, miközben a leányzó szeretne olyan társat nevelni a fiúból, akinek elég lesz egyszer odacsapnia, mert a második ütés már hullagyalázás lenne.

Amikor utoljára találkoztunk a kiskorú orgyilkossal, Hit Girllel, vagyis Mindyvel és az ifjú igazságosztóval, Kick-Asszel, azaz Dave-vel, még átlagos tinédzserekként akartak élni. Ám az érettségi közeledtével Dave úgy dönt, hogy megalapítja a világ első szuperhős csapatát Mindyvel az oldalán. A leányzó azonban lebukik Hit Girlként, s arra kényszerül, hogy takarékra tegye magát, és egyedül próbáljon eligazodni a gimis csajok könyörtelen világában. Mivel nincs kihez fordulnia, Dave csatlakozik az Örök Igazság szuperhős-csapathoz, melyet az exmaffiózó Csillagsáv ezredes vezet.

Amikor már épp kezd látszatja lenni a munkájuknak az utcákon, a világ legfőbb szupergonosza, Muterbever összehozza a maga gonosz csapatát, és beindítja bosszúakcióját, hogy Kick-Ass és Hit Girl megfizessenek azért, amit az apjával tettek. A tervvel csak egy a gond: ha kikezdesz az Örök Igazság egyik tagjával, mindannyiukat magadra haragítod.

„A Kick-Ass egy srácról szólt, aki szuperhős akart lenni, és másokat is arra buzdított, hogy álljanak ki az árvákért és megszomorítottakért – mondja Millar, a képregények szerzője. – A Kick-Ass 2 ezt a gondolatot viszi tovább. Kick-Ass hősiességét látva összeáll egy csapat, az Örök Igazság, akik az ő nyomdokain szeretnének haladni. Közben Chris, a korábban kiiktatott keresztapa fia ellenkező irányban fejlődik: úgy dönt, hogy szuper-főgonosz lesz, és saját hadsereget toboroz. Szóval fokozódik a helyzet, amit joggal elvárhatunk egy valamirevaló folytatástól.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek