2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Minden eddiginél több, 58.844 állami ösztöndíjas hallgató kezdte meg tanulmányait 2013-ban

Minden eddiginél több, 58.844 állami ösztöndíjas hallgató kezdte meg tanulmányait 2013-ban

A 2013. évi felvételi eljáráshoz kapcsolódóan a kormány eltörölte a keretszámokat,és engedményeket tett azzal is, hogy egyes szakokra már 240 ponttal is be lehetett kerülni. Így tehát minden eddiginél több, 58.844 állami ösztöndíjas hallgató kezdhette meg tanulmányait 2013-ban.

Ez azt jelenti, hogy az állam a közfinanszírozást közvetlenül, a felvételi követelményeknek megfelelő, hallgatóknak adja, akik személyes képességeik, ambícióik, igényeik, jövőre vonatkozó karrier elképzeléseik alapján – legjobb tudásuk szerint – választanak az intézmények és képzési programjaik között, és az állami finanszírozást abba az intézménybe viszik, amely számukra a leginkább megfelelő képzési programot kínálja, a számukra legmegfelelőbb képzési rendszerben. Így tehát az Állami Ösztöndíj egy nagyon erős minőségi ösztönzőt jelent a felsőoktatás rendszerében, mivel a hallgatókat ez a szerződés arra ösztönzi, hogy tanulmányaikat minél előbb és sikeresen fejezzék be, és a végzést követően – a hátra lévő aktív éveikben – annyi időt töltsenek Magyarországon munkavállalóként, amennyi ideig az állam finanszírozta a felsőfokú tanulmányaikat.

 

260 pontra emelkedik idén a minimum ponthatár

 

Az alacsony pontszámoknak is köszönhetően olyan hallgatók is felvételt nyertek, akik korábban csak önköltséges képzéseken próbálkozhattak volna. Ugyanakkor nem csak a hallgatóknak, a felsőoktatási intézményeknek is érdeke, hogy motivált, jó képességű hallgatók kerüljenek be a rendszerbe. Ezért ezt a pontszám idén – a HÖOK és a Rektori Konferencia kérésére – 260 pontra emelkedett. Ugyanakkor az egyes szakokon, az egyetemi autonómia jegyében, a felsőoktatási intézmény határozza meg a bekerülési ponthatárokat. Sem a felvételizőnek, sem az egyetemnek nem érdeke, hogy alacsony tudásszinttel kerüljön be a hallgató az egyetemre, mert nem az ő tudásszintjéhez igazítják a tananyagot.

 

További változás, hogy immár mindenki számára ingyenesen hozzáférhető a 2014. évi felsőoktatási felvételi tájékoztató.

 

A tavaly (dec. 31-én) életbe lépett új szabályozásnak köszönhetően a 2014. évi általános felvételi eljárás szabályait rögzítő felsőoktatási felvételi tájékoztató 2013. december 21-én már csak elektronikus formában jelent meg, így az eddig fizetős kiadvány az idei évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, illetve letölthető az Oktatási Hivatal honlapjáról.

 

(Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek