2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Mikor egy kislány elszánja magát…

Nincs talán olyan amerikai a Földön, aki ne ismerné a kedves kis Annie történetét. Olvasók millióinak szívébe lopta be magát mára: az újságok képregény-kockáitól egészen a Broadway deszkáiig is eljutott, s most a könyvlapokon is megelevenedik a több díjat is bezsebelt Thomas Meehan jóvoltából. Ez az adaptáció azonban mélyebben ás bele Annie történetébe: miként él az utcán a nagy gazdasági világválság idején, találja meg Sandyt, a kutyát, s találkozik régi és új ismerősökkel.

Annie sajnos árván nő fel – legalábbis egy ideig. Ugyanis a szülei elhagyták őt, mert nem tudták volna rendesen nevelni pénz híján: még alig született meg, de máris egy árvaházban hagyják gyermeküket, egy levél és egy nyaklánc kíséretében. Utóbbi nagy jelentőséggel bír, mert a félbetört medál másik fele igazolja a szülőket, ha majd később visszamennek érte. Annie szépen, lassan cseperedik az otthonban, s erős, optimista leányzóvá érik. Sok viszontagságon esik át, ugyanis az árvaház tulajdonosa, Mrs. Hanning – finoman fogalmazva – nem rajong a gyerekekért, viszont a munkáját szereti. 12 éves korában is úgy dönt, megszökik, hogy megkeresse szüleit. Bátor és nehéz vállalkozás ez, s rengeteg bonyodalommal kell szembenéznie, mire végre valahára egy szerető otthonra lel.

E piciny, ám annál erősebb (hisz kicsi a bors, de erős) érzelmek sokaságát képes kiváltani az olvasóból. Együtt sírunk és nevetünk vele, miközben fogunkat összeszorítva drukkolunk neki azért, hogy sikerüljön küldetése – egyben álma. Mert egy gyermek számára annál fontosabb nem létezik, mint szerető családban élni. Éppen emiatt bár a regény alapvetően gyerekmese, Annie-ről számos könyv főszereplője példát vehetne, mert kívülről szívós, belülről egy aranyos, kedves teremtés. Mi több, gyönyörű, tiszta emberi érzéseket és értékeket is közvetít, amelyekre manapság nagy szükségünk lehet – ideje az emlékezetet felfrissíteni.

Egy időtlen klasszikushoz lehet szerencséje annak, aki választása az Annie-re esik. Kísérjük hát mi is útján, az árvaháztól egészen New Yorkig. Ne tévesszen meg, hogy főszereplő gyermek, illetve tinédzser, hiszen ez az izgalmas utazás- és fejlődésregény az idősebb korosztály számára is ugyanolyan értékkel képes bírni, kezdve a történelmi és társadalmi korrajtól az alapvető, nemesi emberi értékekig.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek