2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Micsoda heti csaj

Elég ritkán fordul elő velem hasonló, de ezúttal nem tudom, mit gondoljak egy könyvről. A bűnös Monica Murphy Heti csaj című kiadványa, melyre egyrészt nagyon kellene haragudnom, hisz egy sablonos, a többi „felnőttkönyvvel” azonos kaptafán készülő regény, másrészt pedig két okból mégsem tudok rá igazán haragudni. De lássuk is, miért.

Vitathatatlan ugyanis, hogy ez legalább egy „fordított kaptafás” könyv – azaz még ha a séma ugyanaz is, legalább ezúttal más oldalról nézhetjük. Ezúttal a tipikus szűzlányos-macsósrácos párosra jellemző karaktervonások keverednek, méghozzá ízléses arányban. A fiú ugyan gazdag és szépreményű, de nem túl domináns, és, legalábbis az élet bizonyos aspektusait tekintve, nem is számít annyira sikeresnek.

A lány, Fable, pedig épp az ellentéte. Lecsúszott, tanulatlan, kilátástalan életű, alkoholista szülőkkel „megáldott” prostituált, jellemre viszont ő a dominánsabb, és szubjektív megítélésünk szerint az életképesebb is. Persze már ilyet is láttunk, például a Micsoda nő! című, egyébként méltán sikeres filmben, de hát ez azért még távol áll a plágiumtól, főleg, hogy azért eltérés is akad szép számmal. Ráadásul lássuk be: ebből a két karakterből életszerűbb páros hozható létre, mint bármelyik másik „erotikus bestseller” álom-karaktereiből.

Persze, ezúttal is sok a klisé, ezúttal is rengeteg az életszerűtlen túlzás és a túltöltött dramatikus kifejezésmód, tehát akitől távol áll a műfaj (még ha ezúttal az átlagosnál visszafogottabb könyvről is beszélünk), az alighanem a Heti csajért sem fog rajongani. Aki viszont szeret ilyesmiket olvasni, de már unja a nemhogy berögzült, de vészesen rövid idő alatt meg is kövesedett sablonokat, annak Monica Murphy regénye (mely természetesen egy sorozat első része) akár ideális választás is lehet.

Végezetül pedig kénytelenek vagyunk szót ejteni a (hibás) előítéleteinkről, melyek ezúttal meglepő módon tényleg teljes mértékben megcáfolódtak a regény végére. Méltánytalanul gondoltuk Fable-t önmagát megalázó, nőietlen nőnek, ezért még úgy is meg kell követünk őt és a szerzőt, hogy csupán fiktív személyről beszélünk. Fable, mint később ki is derült, sok tekintetben más, mint ahogy azt gondoltuk.

Tévedni tehát emberi dolog – de hogy tényleg tévedtünk-e, vagy csak most gondoljuk úgy, az kiderül a folytatás(ok)ból.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…