2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Mi van a név mögött?

A természetfeletti lények nem feltétlen a fantasy vagy a sci-fi műfajú könyvek kellékei. Bármilyen meglepő, megállhatják helyüket a történelmi regényekben is – legalábbis Katherine Webb megpróbálkozott ezzel a nem szokványos párosítással. Persze nem a tündéreké a főszerep, de a történet szempontjából azért nem elhanyagolhatóak. Száz évvel ezelőtti rejtélyek, titkok, bonyodalmak szövevénye alkotja a szerző Homály című művét.

Sok mindent rejthet egy ház hátsó udvara – még holttestet is. 2011-ben Belgiumban történik, hogy ott találnak meg egy első világháborús katonát, akinek beazonosítására szabadúszó újságíró főhősünket kérik meg. Leah Hicksonnak egyetlen kiindulópontja két H. Cannigns nevű hölgy írta felkavaró levél. Le se tagadhatná, hogy szakmája a vérében van, és a szenvedélye: nem hagyja nyugodni a férfi kiléte és a sejtelmes levelek mögött megbújó élettörténet. Hamarosan forró nyomon lesz, ugyanis eljut a Cannings-család leszármazottaihoz.

Hester egy évszázaddal ezelőtt lakott a Berkshire-i faluban a természetért bolonduló tiszteletes férjével, Albert Cannings-szel. Boldog, friss házas életüket hamarosan két jövevény forgatta fel: Cat Morley és Robin Durrant. Előbbi egy szabadelvű, öntörvényű, akaratos, és nem mellesleg eléggé művelt cselédlány, akinek korábban finoman szólva meggyűlt a baja a törvénnyel Londonban, és Hester elhatározta, jó útra téríti. Na de kutyából nem lett szalonna: beépülve a helyiek gyenge láncszemeiből álló rétegébe, a fiatal lány közben menekülési tervét szövögette titokban. Míg az okkultizmus-szakértő férfi az okból érkezett hozzájuk, hogy a tiszteletes tündéreket vélt látni egy sétája során. A hivatalos „szöveg” a természetfeletti lényeinek lencsevégre kapása, miközben hátsó szándéka is van Robinnak: ezzel örökéletű akart lenni, s céljának elérése érdekében bármit megtett – amibe például belefért a csalás is, ellenállhatatlan vonzerejét kihasználva, ha már egyszer vonzó külsővel áldotta meg a sors. Na de van, aki immunis minderre – például Cat és a többi szobalány…

Ez elől Hester sem menekült meg: vonzódott Robinhoz, mint vas a mágneshez, ugyanakkor a férfi bizarr megszállott rajongása az okkultizmus iránt taszította és megrémítette őt. De nemcsak őt nem hagyta hidegen a furcsa férfi: Albert is menthetetlenül a bűvkörébe került. Fel volt adva hát a lecke a lelkészfeleségnek, s közben valójában a parókiának is, amely hamarosan a tiltott szerelem, a féltékenység és veszélyes ambíciók melegágyává változott.

Miközben minél inkább forrósodik, bonyolódik a helyzet a Homályban, úgy válik egyre gyakoribb „vendéggé” a hidegrázás. A sodró események lendületesen visznek előre, hiszen mindig kiderül valami a halott katona múltjából Leah nyomozása során. Bár a rutinos olvasók helyenként könnyen kikövetkeztethetik a cselekményt, ez mit sem von le a regény értékéből. Amelynek alapja nem újdonság, hiszen a koncepció a történelem és krimi biztonságos műfajtársítására épül, ám a belekevert misztikum ad némi pluszt hozzá, amely kiemeli – és megmenti – Webb könyvét. Ennek ellenére azért nem távolodik el nagyon a valóságtól: a történelmi eseményeket is vitt bele a sztoriba – a szüfrazsett-mozgalom idejébe kalauzol el a szerző.

A történet középpontjában Hester áll, aki nagyon szerethető, ugyanakkor sajnálható figura, amiért összecsapnak a hullámok a feje felett, s úgy próbál értelmet keresni az egyre érthetetlenebben. Ugyanis fiatal, tapasztalatlan hölgy ő, még csak egy éve kötötték be a fejét, a házasságot ennek ellenére mégsem hálták még el, és férje számára máris Robin válik az egyetlenné. A szálakat pedig Cat és Robin motivációi mozgatják és bonyolítják.

Elég izgalmas tehát a Homály, telis-tele misztériummal és a múlt homályába veszett megválaszolatlan kérdésekkel. De, mint tudjuk: a évégén úgyis mindenre fény derül. Az oknyomozás és a történelem témákat kedvelőknek minden bizonnyal elnyeri tetszését Katherine Webb regénye.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek