2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Mesterségem címere: gengszter

Elmore Leonard neve a könyvpiacon túl filmek és sorozat kapcsán is ismert lett. Nevét olyan neves rendezők fémjelzik, mint Tarantino és Soderberg, továbbá a nem egy évadot megélt A törvény embere tévésorozat is hozzá fűződik.

A Gengszterek földjén című könyvében egy főbíró, egy bűnügyi újságíró és egy kőgazdag örökös trióját hozza egy borító közé, akik mind a legjobbak akarnak lenni a saját szakmájukban, a ’30-as évek Oklahomájában.

Vannak emberek, akik már gyerekkorukban tudják, mik szeretnének lenni, ha felnőnek. Nincs ez másként Carl Websterrel sem, ám az ő esete kissé kilóg a sorból. Elhatározza, hogy az Államok leghíresebb és egyben leginkább rettegett rendőrbírója lesz, mely döntése pálfordulással, illetve finoman szólva nem éppen kellemes ösztönzés hatására született. Ugyanis gyerekként volt „szerencséje” egy gyilkosság szemtanújának lennie. Akad dolga bankrablókkal, bűnügyi újságírókkal, fegyveres szajhákkal, illegálisan működő kocsmatulajokkal és hidegvérű gyilkosokkal, mindez viszont csak a tanpálya, mígnem a sors összehozza a végzetével: Jack Belmonttal.

Ez a rosszfiú még gyakorlatlan, feltörekvő, de ígéretes. Egy olajmilliárdos mihaszna ficsúr, akinek nincs jobb dolga, mint borsot törni az apja orra alá, lázadásból. Olyannyira elkapja a gépszíj, hogy a legjobban körözött bűnöző babérjaira tör. Ő rá nemcsak Websternek fáj a foga: Tony Antonelli is bőszen üldözi, merthogy Amerika legfelkapottabb újságírójaként akar elhíresülni.

A történet fontos üzeneteket közvetít, amelyek noha nem kiabálnak ki a lapokból, azonban azért mégsem kell nagyítóval ahhoz, hogy megtaláljuk a sorok között. Az egyik a bűnözés ördögi köre: ha valaki belekerül a sűrűjébe mondjuk szükségből, kiszállni nem csettintésre megy, mert az illető vagy rákap az ízére, és/vagy ferdén néznek rá a cápák. A másik pedig a célnélküli, tétlen élet – és itt is kiviláglik, hogy a pénz nem egyenlő a boldogsággal. Valamint a (családon belüli) bosszú is előjön, amelyre ezer más eszköz is rendelkezésre áll(hatna), de nem a legfelsőbb osztálybelieknek, akik szeretnek nagyban gondolkodni.

Érdekesség, hogy a két ellenség háttere közös, mármint a kapcsot köztük az olajbiznisz jelenti. Csakhogy Webster farmer apja véletlenül akadt rá földjén, addig Belmonté szándékosan kereste, és a gazdagsághoz is fáradságos és veszélyes út vezetett. Az író a cselekmény során elsősorban a fiaikra fókuszál, de útjukat közben sokan mások keresztezik. A párbeszédek nívója mit sem csökkent: Leonard hozza a tőle megszokott színvonalat, aminek köszönhetően a karakterek szinte kilépnek a könyvlapokról, és az olvasó máris egy más időben és helyen találja magát. A karaktermegformálás nem eltúlzott, hanem megmarad a hétköznapiság és realitás talaján. Mindemellett pedig mindvégig finom kontrasztokkal dolgozik, addig Webster és Belmont éles ellentétei egymásnak.

Aki eddig nem találkozott volna Elmore Leonarddal, annak a Gengszterek földjén kiváló deszka fejest ugrani a szerző munkásságába. A medence tágas, hiszen rengeteg krimit írt. Az izgalmas és szövevényes történeten kívül, melyben éppolyan könnyű elbukni, mint felemelkedni, a jellemformálás miatt érdemes elolvasni a Gengszterek földjén című művét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek