2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Mesterképzés – a minőség garanciája

A szakképzési törvény értelmében szeptembertől már csak azok a szakmai oktatók foglalkozhatnak a tanulók gyakorlati képzésével, akik mestervizsgával rendelkeznek az adott szakmában. Éppen ezért a BOKIK-nál az utóbbi hónapokban az oktatók is beültek az iskolapadba, hogy tanuljanak és vizsgázzanak.

A  projekt keretén belül a BOKIK-nál 230 mester képzésére van lehetőség, NFA támogatással pedig 70-en szerezhetik meg a mesteri címet.
A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és egzisztenciális életpálya modell, karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. Tanúsítsa a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismeretek megszerzését és készségszintű ismeretét. Ezzel a szakmai megbecsülés, anyagi, erkölcsi elismerés és bizalom garanciáját teremtse meg. Mester cím használatára az jogosult, aki sikeres mestervizsgát tett. Fontos tudni, hogy  kereskedelmi és iparkamarák által kiadott mesterlevéllel nem egyenértékűek az egyéb szervezetek által adományozott mesteri címek. A jogszabály által meghatározott és egyes tevékenységekhez előírt mester cím azonban kizárólag a kamaráknál szerezhető meg.

A képzés
A mesterképzés két részből áll: az elsőben pedagógiai és vállalkozási ismereteket tanulnak a mesterjelöltek, a másodikban pedig szakmai ismereteket.
A tanfolyamnak megfelelően a mestervizsga is két részből tevődik össze. A pedagógiai és vállalkozási ismeretekből szóbeli vizsgát kell tenni. A szakmai részből pedig szóbeli, írásbeli vizsgát, valamint gyakorlati vizsgát is kell tenni.
A BOKIK-nál eddig befejeződött a fodrászok, valamint a szakácsok és pincérek első csoportjának mestervizsgája.
Női szabó, kozmetikus, autóelektronikai műszerész, festő, mázoló, tapétázó, férfiszabó, szerszámkészítő és vízvezeték szerelő szakmákban még további jelentkezőket vár a kamara.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek