2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Mesterek és tanítványaik: tizenéves csodagyerekek a nagyszínpadon!
Mesterek és tanítványaik: tizenéves csodagyerekek a nagyszínpadon!

Mesterek és tanítványaik: tizenéves csodagyerekek a nagyszínpadon!

Mesterek és tanítványaik: tizenéves csodagyerekek a nagyszínpadon!Nincs olyan évad, amikor ne jelentkezne valami évekre meghatározó újdonsággal, hagyományteremtő zenei sorozattal a Pannon Filharmonikusok. A pécsi Mesterek és tanítványaik hangverseny kiemelkedő képességű gyerekekről szól, akik nem csupán saját korosztályuk többszörös verseny győztesei, hanem a „nagyokkal” is kiállják a versenyt. A hét különleges tehetségű kis muzsikus tizenévesen olyan magas színvonalon játszik hangszerén, hogy egy professzionális szimfonikus zenekarral léphet színpadra az idei Zene Ünnepén, június 21-én, Pécsett. A hangverseny szólistája hét ifjú, 11-17 éves különleges tehetség: Domján Katalin – cselló (11 év), Forró Fruzsina – fuvola (14 év), Sturcz Noémi – ének (13 év), Szőke Noémi – szaxofon (17 év), Balogh Ádám – zongora (12 év), Girán Péter – gitár (16 év) és Győri András – oboa (16 év).

A különleges koncert, egy „átlagos” tizenéves számára is érdekes játékkal egészül ki. A facebook közösségi portálon és a helyszínen begyűjtött „tapslapokkal” gyűjthetnek a tehetségek rajongókat. Akinek a legtöbben tapsolnak, egy ingyenes fürdőbelépőt kap, ahova elviheti az osztálytársait is!

A fellépés célja, hogy a város és az ország megismerje igazi értékeit, hiszen Pécsett alap-, közép- és felsőfokon is zajlik zenei képzés, kiemelkedő tehetségekkel. Ennek a magas szintű oktatásnak az eredményeiről, sikereiről a város zenebarát lakosaihoz szinte semmi nem jut el, még az egyetemi diplomahangversenyek is zárt ajtók mögött zajlanak. Pécsnek évente négy-öt hangszeres országos versenygyőztes növendéke is van, ám ezeket a kiemelkedő szólistákat sehol nem hallhatjuk játszani. Hogy, miért fontos ez? Nos, az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az érdeklődés a zenei pálya iránt, vannak hangszerek, amelyeket nem nagyon akar választani senki – hegedülni például 10 év alatt lehet megtanulni közepes szinten, és a vele járó többórás napi gyakorlás nem túl vonzó. Persze akadnak még népszerű hangszerek, a gitár, a furulya, a fuvola például töretlenül hódít, de az igazi zenekari alapot nem ez a hangszeres kör jelenti. Egy zeneileg tehetséges 14 éves gyereknél, – aki többek között a zenei tanulmányainak köszönhetően többnyire az iskolai tanulmányaiban is a legjobbak közé tartozik – ebben a korban teszi fel a kérdést: muzsikusnak készüljön, vagy más, „pénzkereső” szakmát válasszon? Hihetetlen lökést adhat a tehetséges fiatalnak, ha megismeri a siker ízét, a zenekari koncertek hangulatát, azt a miliőt, amit egy szimfonikus mű bemutatása, az együttessel közös szóló eljátszása jelent. (Elgondolkodtató, hogy a Zeneakadémián lediplomázott zeneművészek döntő többségének soha nem adatik meg a záróhangversenyt megelőzően a szimfonikus zenekari kíséret.)

Mestereik Pécs város legkiemelkedőbb zenetanárai: Csányiné Imre Zsuzsanna, Kovács Árpád, Burkus Istvánné, Schmidt Ildikó, Szendrői Zsuzsanna, Straub Tamás és Sturcz László. Külön érdekesség a Pannon Filharmonikusokkal való kapcsolatuk a tehetségeknek és tanároknak, hiszen Sturcz László, a Pannon Filharmonikusok első oboistája a tanára Győri Andrásnak, aki a zenekar nagybőgősének, Győri Kornélnak a fia, a tehetséges tanítvány, Sturcz Noémi, aki énekesként lép fel, Sturcz László lánya. Balogh Ádám édesanyja a Pannon Filharmonikusok csellóművésze, Révész Lívia, édesapja, Balogh Jenő pedig rendszeresen fellép ütőhangszeresként a zenekarban.

 

2010. június 21. 17.00h Pécs, Kossuth tér

(rossz idő esetén 18.00h Pécs, PTE Romhányi Aula) – a belépés ingyenes

Vetettem violát, Nyisd ki, rózsám…, Én az éjjel… (hangszerelte: Győri Kornél)

Közreműködik: Sturcz Noémi – ének (13 év, VKI Belvárosi Általános Iskola, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Burkus Istvánné)

 

Francois Borne: Fantaisie brillante sur Carmen

Közreműködik: Forró Fruzsina – fuvola (14 év, ANK 1. Sz. Általános Iskola, ANK Művészeti Iskola, Mestere: Kovács Árpád)

 

Mario Castelnuovo-Tedesco: Concerto in re

Közreműködik: Girán Péter – gitár (16 év, PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola

VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, ANK Művészeti Iskola, Mestere: Straub Tamás)

 

Donizetti: F-dúr concertino

Közreműködik: Győri András – oboa (16 év, PTE 1.Sz. Gyakorló Általános Iskola, Leőwey Klára Gimnázium, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Sturcz László)

 

Mozart: d-moll zongoraverseny I. tétel

Közreműködik: Balogh Adám – zongora (12 év, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola

VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Megyimoreztné Schmidt Ildikó)

 

Nölck: D-dúr concertino (hangszerelte: Szabó Ferenc)

Közreműködik: Domján Katalin – gordonka (11 év, Szent Mór Katolikus Iskolaközpont, Mestere: Csányiné Imre Zsuzsanna)

Paule Maurice: Tableaux de Provance III-IV-V.tétel

Közreműködik: Szőke Noémi – szaxofon (17 év, Alsóvárosi ÁMK (Baja), III. Béla Gimnázium (Baja)

Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, Mestere: Szendrői Zsuzsanna)

 

Zenekar: Pécsi Szimfonietta

Vezényel: Vass András

 

Szőke Noémi Sturcz Noémi
Győri András Girán Péter
Forró Fruzsina Domján Katalin
Balogh Ádám

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…