2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Mesés Várjátékok, Borsodi Fonó és Reneszánsz Kavalkád a Diósgyőri Várban
Mesés Várjátékok, Borsodi Fonó és Reneszánsz Kavalkád a Diósgyőri Várban

Mesés Várjátékok, Borsodi Fonó és Reneszánsz Kavalkád a Diósgyőri Várban

Mesés Várjátékok, Borsodi Fonó és Reneszánsz Kavalkád a Diósgyőri VárbanSajtótájékoztatón ismertette a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Ház valamint az Ifjúsági és Szabadidőház csapata a hétvégén kezdődő – reméljük az idő is kedvez majd –  Diósgyőri Várfesztivál 2010 programsorozat részleteit.

 

A Diósgyőri Várfesztivál szezonnyitó rendezvényén – május 22 – a díszes bevonulást követően kitárulnak a várkastély kapui és megelevenedik a reneszánsz udvar. A szakácsok udvari ínyencségeket, itáliai borokat kínálnak az udvar népének, míg a cukrászok különleges marcipánokat kóstoltatnak az udvarba látogatókkal. A királyi solymász, az udvar mesteremberei, a táncosok, zenészek és mutatványosok tehetségükkel kápráztatják el királyi párt. Életre kelnek a Mátyás mesék, míg az udvari bolondok Beckó és Mujkó megkeserítik az udvar lakóinak életét. Mátyás király szerepében Helyey Lászlót a Jászai Mari-díjas színművészt, Beatrix királyné szerepében a Miskolci Nemzeti Színház primadonnáját, a Jászai Mari –díjas színművésznőt, Seres Ildikót köszönthetjük. Beckó és Mujkó bőrébe Szőke András és Badár Sándor bújik.

A szereposztás is parádés:

Mátyás király: Helyey László

Beatrix királyné: Seres Ildikó

Beckó, Mátyás király udvari bolondja: Badár Sándor

Mujkó, Mátyás király udvari bolondja: Szőke András

10 órától

Lovagi viadalok, Felhőkarcoló ugrólábas mutatványosok, középkori táncház a Hollóének Hungarica régizenei együttessel, lovasíjász bemutató, Fresco Bello zászlóforgató bemutató, Mátyás király és Aragóniai Beatrix díszes bevonulás.

12 órától

Királyi lakoma, különleges talján marcipánok kóstolója, Felhőkarcoló mutatványosok bemutatója, középkori táncház, az udvari bolondok megregulázása, lovagi játékok, zászlóforgató-dobáló bemutató.

14 órától

Solymász bemutató, udvari mulattatók műsora, harci bemutató a Visegrádi Szt. György Lovagrend tagjaival, kölyökkutya „vásár”, vásári komédia, a Mátyás mesék életre kelnek!

Egész napos középkori vásár, kézműves utca, görénysimogató, fegyvertapogató, középkori játékok, álarc-és arcfestő műhely várják az aprónépeket!

A pünkösd hétvégéjén családi akció:10 éves kor alatt a belépés ingyenes!

Családi akció: 10 éven aluli gyermekeknek a belépés díjtalan!

Mesés Várjátékok, Borsodi Fonó és Reneszánsz Kavalkád a Diósgyőri Várban

Május 28-29-30 között Mesés Várjátékok címmel a gyermekeknek kínálnak változatos műsort. Lesz lovagi hétpróba, gólyalábasok, meseszínház, sőt idén újdonságként bűvészmutatványos is. XIV. Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál címmel rendezik meg júniusban a Diósgyőri Várban a már elmaradhatatlannak számító népzenei találkozót. Idén különlegességként a díszvendég a német kisebbségi önkormányzatok műsora, fellép a hercegkúti sváb Heimat Néptánc Csoport, a Klang Singkapelle kórus és a rátkai sváb hagyományőrző tánccsoport.  
Szabó Imre, az Ady művelődési ház főtanácsosa, a Borsodi Fonó programszervezője elmondta, hogy világzenei és népzenei koncertek, autentikus néptáncok, hagyományőrző csoportok és magyar gasztronómiai különlegességek szerepelnek az idei programkínálatban. Herczku Ágnes, Nikola Parov Quartet, Besh o Drom, Csík Zenekar és a Quimby lép fel többek között a felső várszínpadon, az alsó várudvaron pedig a Szinvavölgyi Gála, a felvidéki Selymes Péter Néptáncegyüttes, a mezőségi Dűvő zenekar adja a talpalávalót. Szintén az alsó várudvaron látható a Magyar Népművészeti Skanzen. Vasárnap, június 6-án, szokás szerint az ifjú városi betyároké a terep, fellép a Bohemian Betyars, a Csík zenekar és Quimby.Napijegy a Borsodi Fonóra elővételben 2200 Ft, aznap 2600 Ft
Kétnapos bérlet akció: 3700 Ft Idén is lesz Gyermek Borsodi Fonó, amelyet május 31 és június 4 között szerveznek. A program naponta 10-től 15 óráig tart. Lesz népművészeti, népi kismesterség bemutató, ahol a tanulók az alábbi mesterségekkel ismerkedhetnek meg rövid néprajzi ismertető segítségével: fazekas, bőrműves, kosárfonó, szövő, fafaragó, teknővájó, fegyverkovács, mézeskalács és kürtős kalácskészítő, babakészítő, fa gyermekjáték készítő, gyöngyfűző.Lesz rendhagyó történelem óra amelyben az Art Kommandó Interaktív Színpad tagjai korhű középkori jelmezben mutatják be a Diósgyőri Vár fénykorát. Lesz táncház, ahol a gyerekek közös tánctanulásban vehetnek részt. Táncházvezető: Barsi Csaba táncpedagógus lesz, a zenét az  Agyagbanda húzza.

Mesés Várjátékok, Borsodi Fonó és Reneszánsz Kavalkád a Diósgyőri Várban

Július 21 –augusztus 17. között rendezik meg a XIX. Diósgyőri Várszínházi Estéket. Többek között Pierre Beaumarchais vígjátéka a Figaro Házasságát láthatja a közönség Bánfalvy Ágnessel és Rékasi Károllyal a főszerepben, vagy az Eisemann – Somogyi – Zágon mesterhármas Fekete Péter című zenés játéka Magyar Attilával, Básti Julival, Haumann Péterrel és Oroszlán Szonjával a főbb szerepekben.

Augusztus 7.-én a Diósgyőri Vigasságokra várják a látogatókat. A Középkort idéző vacsoraest az ódon várfalak között, ahol 4000 vendég egyidőben fogyaszthatja el a hagyományos középkori menüt korabeli hangulatú programok kíséretében. Közreműködők: középkori zenészek, tűzzsonglőrök, mutatványosok, zászlóforgatók, óriásbábosok és csepűrágók.
Augusztus közepén lesz majd a XI. Középkori Forgatag, amikor is Diósgyőr várának fénykorára, a XIV. századra, Nagy Lajos korára emlékezünk, ebben a korszakban a várkastély királyi székhellyé vált. Ezt a kort idézi fel a kétnapos rendezvény, ahol találkozhatnak Nagy Lajos királlyal és udvartartásával. A várárokban délelőtt és délután látványos lovagi torna zajlik, a középkori forgatagban kereskedők, kóbor lovagok, kolduló barátok, kikapós szépasszonyok élik hétköznapjaikat; zenészek, mutatványosok, vásári komédiások harsány világában szorgoskodnak a mesteremberek. A Diósgyőri Várfesztivál 2010 programsorozata szeptember 10. – 11 .között a Bükki Vadas – Boros Nappal zárul, amely mindamellett, hogy gasztronómiai élményt is nyújt, – mint Táboros Sándor igazgató elmondta,- most összekötődik a Megyei Vadászkamara által szervezett trófeakiállítással is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…