2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Megújuló Miskolci Egyetem

A felsőfokú oktatás minőségének, hatékonyságának és hozzáférhetőségének javítását, az oktatásban való részvétel növelését tűzte ki célul a Miskolci Egyetem új, „Főnix ME” – Megújuló Egyetem, Felsőfokú intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében EFOP-3.4.3.-16-2016-00015 azonosítószámú projektje, amely 4 év alatt közel 1,844 millió forintból, teljes mértékben pályázati forrásból valósul meg. A projekt megoldást jelenthet a fiatalok munkaerőpiaci és társadalmi integrációjára, az elvándorlás megakadályozására, a pályakezdők elhelyezkedési arányának növelésére.

A „Főnix ME” középpontjában a Miskolci Egyetem megújítása, versenyképességének fokozása, képzési és szolgáltatási minőségének, hatékonyságának és hozzáférhetőségének javítása; az intézmény szellemi potenciáljára alapozva a régióban jellemző társadalmi és területi hátrányok csökkentése, diplomások arányának növelése, a fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek életminőségének, munkaerőpiaci esélyeinek javítása, valamint külföldi „hallgató-vonzó” képességének erősítése áll.

A Miskolci Egyetem képzései a munkaerőpiaci igények figyelembe vételével és új oktatási-módszertani elemek bevezetésével versenyképesebbé válik, miközben egyes területeken vállalati szakemberek bevonásával fejleszti kínálatát, az élethosszig tartó tanulás feltételrendszerét is kialakítva. Kiemelten foglalkozik a projekt a halmozottan hátrányos helyzetű és speciális nevelési igényű, roma célcsoport felzárkóztatásával és mentorálásával. Emellett új, korszerű szolgáltatásokkal hozzájárul a hallgatók eredményes tanulmányi előmeneteléhez, széles körű kompetencia-fejlesztéséhez.

A projekt új lehetőségeket nyit Miskolc mellett a megyében is. A felsőoktatáshoz való könnyebb hozzáférés, valamint a hátrányos helyzetű régiók versenyképességének javítása érdekében az intézmény a 2017-es általános felvételi eljárás során 2-2 képzést hirdetett meg Sátoraljaújhelyen és Ózdon. Sátoraljaújhelyen közösségi felsőoktatási képzési központ (KFKK) létrehozásával indítja be a gépészmérnöki és az egészségügyi gondozás és prevenció alapszakot, míg Ózdon telephely létesítésével szociális munka és anyagmérnöki alapszak keretében indul az oktatás. A projekttel a külföldi hallgatók felé is nyit az Egyetem: elősegíti az egységes kárpát-medencei oktatási tér kialakítását, az Európai Felsőoktatási Térségbe való bekapcsolódást, valamint a nemzetközi hallgatók létszámának növelését azáltal, hogy fejleszti nemzetközi láthatóságát és programjait, kapcsolati hálóját, valamint idegennyelvű képzéseit. Megvalósul a digitális és könyvtári szolgáltatások fejlesztése is, javul hozzáférhetőségük, amely az élethosszig tartó tanulást, valamint a kihelyezett képzések keretében történő oktatást támogatja.

A miskolci campus évek óta kiemelt hazai és nemzetközi sportesemények helyszíne, létesítményeivel egyedülálló lehetőségeket teremt a sportoló hallgatóknak. A projekt az eredményekre építve, egészségfejlesztő programokat meghirdetve célozza meg az Egyetemváros sportéletének továbbfejlesztését, az egészséges egyetem alapjainak megteremtését és a sport megszerettetését.

A Miskolci Egyetem 1735-ös alapítása óta többször megújult, folyamatosan fejlődik, reagál a külső és belső igényekre, változásokra.A „Főnix ME” – Megújuló Egyetem projekt során ismét megújulásra készül, melynek – többek között – a régió lakosai is részeseivé válnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek