2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Megoldásokat keres a Miskolci Egyetem

Nagymértékben és folyamatosan csökken a Miskolci Egyetem fenntartói finanszírozása az elmúlt években. Az elvonások mértéke elkerülhetetlenné tesz racionalizáló intézkedéseket – február elején ezek tervét fogadta el az intézmény Szenátusa. A jelenlegi helyzet, a forráscsökkenés a számok világában így fordítható le: a működésre felhasználható állami támogatás a 2008-as összegnek nominálisan mindössze 47,2 százaléka, azaz 6,922 milliárd forintról mostanra 3,264 milliárdra csökkent.
A Szenátus február 7-i rendkívüli ülése elfogadta azt az intézkedési tervet, melynek 14 pontja a lehetséges megoldásokat összegzi. A most hozott intézkedések között szerepelt Sárospatak ügye is, amelyre valóban megoldást keresett az egyetem vezetése. A Miskolci Egyetem az integráció óta erején felül sokat tett a sárospataki tanítóképzés megmentéséért. A karon profilbővítést kezdeményezett, és jelentős anyagi támogatásokat is nyújtott. Így tett az elmúlt években is, amikor az egyetemi normatívából a patakiaknak járó összegek felett összesen 754 millió forintot adott az intézmény pataki karának, illetve pályázati forrásaiból 2001 óta mintegy 632 millió forintot irányított a sárospataki intézmény fejlesztésére.
A Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karának vezetése kedden úgy döntött, hogy leválik a Miskolci Egyetemről, és az egri Eszterházy Károly Főiskolához való csatlakozást tervezi.
Az újonnan elfogadott intézkedési terv egyéb pontjai közt szerepel, hogy az egyetem egyes szervezeti egységei tevékenységük függvényében átalakulnak, s az arra alkalmas tevékenységek a jövőben piaci működésre állnak át. Így lesz a Felnőttképzési és Regionális Központ esetében. Az Idegennyelvi Oktatási Központ szervezetileg átalakul, és új nyelvi képzési rendet vezetnek be az intézményben. A racionalizálás jegyében a kari, tanszéki könyvtárak a központi könyvtárhoz tartoznak a jövőben, amelynek kapacitása, nyitva tartási ideje és működési köre is átalakul. A tervezet egyes nem oktatási, intézményi szolgáltató, szervezeti egységek működésének racionalizálását is tartalmazza, illetve az Egészségügyi Kar működési helyét a tanév végével áthelyezi az Egyetemvárosba. Megvizsgálják az alaptudományi státuszú, kari intézetek létrehozásának lehetőségét is, valamint a tanulmányi szervezet átalakítását.
Fiskális eszközökkel, hatékonyságnövelő intézkedésekkel is korrigál tehát az egyetem. Az intézmény vezetése a dolgozók, a szellemi érték megmentésébe becsatornázza az egyetem bevételeit és a jelenleg közel 14 milliárd forint értékben futó pályázatoknak egy részét is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…