2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Megnyitó 10-én Pécsett

Megnyitó 10-én Pécsett

Megnyitó 10-én PécsettBeköszöntött az újév, és elindul a várva várt 2010 Európa Kulturális Fővárosa program, melyet sok izgalom, várakozás előzött meg. A nyitó ünnepség 2010. január 10-én 18.00 órakor kezdődik a felújított Széchenyi téren, és már előbb is érdemes kis városunkba jönni, már a mai naptól, ugyanis a nagyszabású megnyitót olyan felvezető események előzik meg, amelyen a pécsi diákok a város történetének főbb momentumait mutatják be, január 7-9-én 15.00 – 18.00 óráig.

 

A 10-ei rendezvényen farsangi menetben kel életre a történelmünk egy-egy korszaka, további műsorszámokban pedig fellépnek: Bab Társulat, Bóbita Bábszínház, PTE-ETK-FONTIFIVE Tánccsoport, Tanac Néptáncegyüttes, Somogy Táncegyüttes, Pécsi Balett, Pannon Filharmonikusok, Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Szélkiáltó Együttes, Demjén Ferencet, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t és Balikó Tamást.

További különlegesség, hogy a MÁV Nosztalgia Kft. Jóvoltából élményvonat is indul.

 

 


 

 

EKF: kezdődik a pécsi nyitóünnepség felvezető programja

 

megnyito-10-en-pecsettCsütörtökön kezdődik a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program vasárnapi hivatalos nyitóünnepségének háromnapos felvezető eseménysorozata, amelynek keretében a diákok a város közterein utcaszínházi jeleneteket gyakorolnak be. Gerner András, a Pécs2010 Menedzsmentközpont sajtófőnöke elmondta: a vasárnapi megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszke a város, és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni akar önmagának és a világnak.

A Káel Csaba rendezte megnyitó műsora nagyszabású produkció keretében mutatja be Pécs kultúrtörténeti arcait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével.

Gerner András elmondta: csütörtökön, pénteken és szombaton a megnyitó karneváli menetében résztvevő 450 pécsi diák a megyeszékhely közterein tanulja be a különböző kultúrtörténeti korszakokhoz rendelt dramatikus utcaszínházi játékot. A hétvégi megnyitó menetében szereplő diákok e három nap alatt megismerkednek a megelevenítendő történelmi korszakokkal, betanulják a menet és a vonulás lépéseit. Csütörtök délután a Dóm téren a római kor (a város születése), az ókeresztény időszak és I. István kora elevenedik meg; az uralkodó 1009-ben alapította meg a pécsi püspökséget.

Szombaton a Csontváry Múzeum előtti Sétatéren a 17. századtól a 20. századig megelevenednek a baranyai megyeszékhely legfontosabb védjegyei és legfőbb mozzanatai, mint az iparosodás és a polgárosodás. Gerner András hangsúlyozta: kevés olyan város van Európában, ahol a történelmi korok és a kultúrák rétegződése annyira együtt él és egymásra épül, mint Pécsett. A különböző korokból átöröklődött kulturális rétegek összessége ad eredeti és igazi, csak itt fellelhető, egymást erősítő közeget.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…