2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megnyílt Bűvösvölgy, Magyarország első médiaértés-oktató központja

Megnyílt Bűvösvölgy, Magyarország első médiaértés-oktató központja

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ünnepélyes keretek között nyitotta meg Bűvösvölgyet, az első hazai médiaértés-oktató központot csütörtökön Budapesten. A központban élményalapú oktatási formában személyes tapasztalatszerzés során sajátítja el a 9 és 16 év közötti korosztály a média értelmezését és használatát elősegítő új készségeket. Bűvösvölgyben lehetőség nyílik átfogó ismeretek közvetítésére a fiatal generációnak a média működéséről, megértetni annak előnyös és hátrányos befolyásoló erejét egyaránt.

Az évente több ezer diák fogadására készült és megnyitott médiaértés-oktató központ egyedülálló kezdeményezés a gyermekek és fiatal diákok virtuális téren kívüli személyes, még médián kívüli megszólítására és elérésére a professzionális médiaeszközökkel ellátott modern stúdiókban. A központ életre hívása a hatóság azon felelős elgondolásán nyugszik, hogy a most felnövekvő generációnak útmutatást adjon a globalizált virtuális térben való eligazodáshoz. A különböző médiaműfajok szerint gondosan felépített foglalkozások vezetői a fiatalokat a modern eszközök felelősségtudatos használatára ösztönzik, felhívják figyelmüket az azokban rejlő kiváló ismeretszerzési lehetőségekre, ugyanakkor az ismeretlen veszélyforrásokra is.

A megnyitón Karas Monika kihangsúlyozta, hogy Bűvösvölgyben útravalót kapnak a diákok eligazodni a virtuális térben. „Az interaktív foglalkozások egy gondolkodásformáló programmá állnak össze, amely nem tilt, hanem megenged, és helyes használatra tanít” – emelte ki az NMHH vezetője, aki elmondta, hogy Bűvösvölgy alapvető feladata a média működésének és a tartalomkészítés megértésén túl – a pedagógusok aktív bevonásával – magabiztos kétkedéssel és egészséges kritikával felruházni a gyermekeket az önvédelemre a mediatizált mindennapokban. Az elnök állást foglalt a globális gondolkodás, lokális cselekvés elve mellett: a magyar hatóság vezetőjeként globális struktúrában szükséges gondolkodni, mert a virtuális térben nincsenek többé határok, de az is elvárható, hogy a hatóság  felelősséget vállalva a felnövekvő generációkért tapasztalatait Magyarországon kamatoztassa.

Doncsev András beszédében kiemelte: Bűvösvölggyel nem csupán két szervezet köt megállapodást, ennél jóval többről van szó. Az NMHH biztosítja a legmodernebb eszközöket, melyek segítségével felkészíti a fiatalokat a virtuális térben felmerülő kihívásokra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma – ahogy neve is sejteti – pedig a nevelés, oktatás – ezen belül is mindenekelőtt az igencsak erősítendő digitális kompetencia-fejlesztés – mellett az emberséget. Mindkettő nélkülözhetetlen, hiszen az ismeretek átadását lehet ugyan modern technikával helyettesíteni, de a pedagógusok szíve, a jóról és a rosszról alkotott véleménye nélkül a modern technika vagy a rossz gazdánk, vagy a gyűlölt ellenségünk lesz. Ezért ebben a feladatban a pedagógusok szerepe mindenképpen meghatározó, kulcsfontosságú lesz.

A fővárosi Hűvösvölgyben található Bűvösvölgyben található professzionális eszközparkot a legnagyobb magyar hírközlési és médiaszolgáltatók közreműködésével alakították ki. A példaszerű összefogást követően az NMHH hat téma köré szervezte a foglalkozásokat az újságszerkesztéstől a reklámtrükkökön keresztül a mobilkommunikációig. A sajtóstúdióban megszerkeszthetik saját magazinjukat, megtanulják, mi a hírérték. A híradóteremben megismerkednek a greenboxtechnikával és a hírolvasás, az időjárás-jelentés kulisszatitkaival. A reklámblokkban a Bűvösvölgy saját márkáját, a Csoda-termékcsalád népszerűsítésén keresztül sajátítják el a hatástechnikákat. A rádiós szekcióban egy profi hangstúdiót próbálhatnak ki, és a filmszinkronizálásba is belekóstolhatnak. Az internetes foglalkozáson stratégiai játékok, kvízek mutatják meg, hogy lehet tudatosan és biztonságosan használni a világhálót, illetve az okoseszközöket anélkül, hogy személyes adataikat meggondolatlanul kiszolgáltatnák. A ház június 13-ig tesztüzemben működik, az iskolai nyári szünetben gyermekotthonokból érkező táborozó gyerekcsoportokat is fogad majd.

Az oktatóközpont a pedagógusoknak is nyújt továbbképzési lehetőséget, amelyre az ország minden pontjáról várják majd tanárok jelentkezését. Az akkreditált pedagógusképzési anyagok a Nemzeti Alaptanterv célkitűzéseit szem előtt tartva a következő témákat fedik le: médiaértési alapismeretek; a digitális társadalom kultúrája; a digitális készségek, a digitális biztonság és közbizalom; a tudatos médiafogyasztási szokások kialakítása; a médiakultúra elsajátítása; a tudatos fogyasztói kultúra; valamint a tudatos és felelős állampolgári magatartás.

A Bűvösvölgy média- és hírközlési területen működő partnerei közé tartozik az MTVA, az Index, az Invitel, a Microsoft, a Nokia, az Origo, az RTL Klub, a Telekom, a Telenor, a TV2, a UPC és a Vodafone. Az állami és társadalmi szervezetek közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az NMHH Internet Hotline szolgáltatása, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Tévézz okosan! program és a Vizuális Világ Alapítvány nyújt támogatást. Az NMHH médiaértés-oktató központjába szervezett csoportok jelentkezhetnek majd, további információ a www.buvosvolgy.hu oldalon érhető el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek