2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó
Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó

Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó

Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi TalálkozóA világ kicsinyített modelljének nevezte a színházat Szőcs Géza író, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a X. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) megnyitó beszédében a baranyai megyeszékhelyen. „Nemcsak azt gondolom, hogy a világ egy óriási színház és benne komédiás minden ember, hanem mindenekelőtt azt gondolom, hogy a színház nem más, mint egy kicsinyített világ. A színész pedig egy olyan lény, akiben sűrített módon mutatkozik meg az emberi lényeg, ideértve annak szövevényes belső energiarendszerét” – fogalmazott.

Szőcs Géza úgy vélte: nem vitás, hogy az ember, a közönség katarzisigényének semmilyen más műfaj nem feleltethető meg annyira, mint a színház, s „édesgyermeke”, a film. „Amit elmesélnek, sohasem képes olyan hatásos, izgalmas, felkavaró és tanulságos lenni, mint amit eljátszanak nekünk” – mutatott rá.

Az államtitkár véleménye szerint ha számszerűsítjük a színpadon megjelenített művészi tartalmakat, elmondhatjuk, hogy az idei POSZT-on az összes játékidő 45 óra 10 perc lesz, melyet 190 színész játéka tölt ki. A díszletek, felszerelések 19 kamionnal érkeztek, a művészeknek és segítőiknek lefoglalt szobák száma pedig 318. De egyáltalán nem biztos, hogy ettől okosabbak leszünk a világról feltehető kérdésekkel kapcsolatban.

„Egyszerűen csak bíznunk kell abban, hogy a több mint tíz szerző és a több mint tíz rendező, a több száz színész és a válogató kritikus együtt olyan keresztmetszettel szolgál nekünk e a találkozón, amely után sokkal többet fogunk tudni arról, mi a lét értelme és mi az emberszeretet különböző léthelyzetekben, vagyis a világban, aminek kicsinyített modellje a színház” – hangsúlyozta Szőcs Géza.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt mondta: jó döntés volt tíz évvel ezelőtt Pécsre hozni az országos színházi találkozót. A város egyből megszerette és mára magáénak tudja a rendezvényt, amely egy évtized távlatából bizonyítja, hogy az egész országban nagy igény van a nívós, magas szintű kultúrára.

Jordán Tamás fesztiváligazgató arról szólt, hogy a POSZT-ot a szakma is egyre nagyobb becsben tartja: a fesztiválon részt venni, fellépni, a válogatott darabokban közreműködni, a fesztiválon díjat nyerni komoly sikernek számít.

A tíznapos fesztivál versenyprogramjában tizenkét társulat tizennégy produkciója szerepel, de a közönséget mintegy 180 off-programra, azaz koncertekre, kiállításokra, s egyebek mellett közönségtalálkozókra is várják.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek