2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megkezdődött a MANDA ózdi telephelyének kialakítása

Megkezdődött a MANDA ózdi telephelyének kialakítása

Szerdán ünnepélyes keretek között megkezdődött a Kulturális GPS – Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer, Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális Módszertani Központ jövőbeni otthonaként szolgáló épület felújítása és átalakítása Ózdon.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) által kezdeményezett projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Társadalmi
Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatásával valósul meg. A 1.599 millió forint értékű fejlesztés eredményeként egy többfunkciós létesítmény jön létre, amely módszertani központként és kiállító-, illetve közösségi térként működik majd.
Az épület az ózdi Ipari Park területén, a Törzsgyár dél-keleti részén található, ipari műemléki környezetben. Az egykor erőműként funkcionáló létesítmény alagsorába belépve a látogató a Digitális Kárpát-medence kiállítással találkozik majd, amely a fényfestés technológiáját alkalmazva mutatja be hazánk történetét a honfoglalástól napjainkig. Az épület földszintjén pedig közösségi teret hoznak létre, amelyet balról az egykori monumentális ipari berendezést magába foglaló látványtér határol. A hatalmas csarnokot látványával egy óriási működőképes daru képe határozza meg, amely akár részesévé válhat az itt megvalósuló programoknak. Az emeleteken mintegy ötven fő foglalkoztatására alkalmas irodák, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt oktatási stúdiók, valamint konferenciaterem kerülnek kialakításra. A helyiségek többek között a digitalizációs munka és az ehhez szükséges oktatás feltételeit teremtik majd meg. A MaNDA tudásbázisára építve a tagintézmény munkatársai, a TÁMOP program keretében létrehozott digitális adatbázisra építve egy olyan, a közoktatást szolgáló komplex rendszer folyamatos fejlesztésén dolgoznak majd, amely a legkorszerűbb pedagógiai módszertani lehetőségeket teremti meg a tanároknak és a diákoknak egyaránt. Az Erőmű rekonstrukciós és átalakítási munkálatainak befejeztével így egy olyan központ jön létre, amely a digitális kultúra otthonaként és közvetítőjeként funkcionál. A projekt várhatóan jövő ősszel zárul le és 50 közalkalmazotti állást teremt majd, jellemzően magasan kvalifikált diplomások számára. Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezdeményezésére az Országgyűlés a Közgyűjteményi Törvény módosításával hozta létre 2011. júniusában a Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán. A MaNDA 2013. január 1-étől a Miniszterelnökség háttérintézménye, az irányítói jogkört a Miniszterelnökséget vezető miniszter gyakorolja. Az intézményt az alapítástól kezdve a nemzeti közgyűjteményekhez hasonlóan főigazgató irányítja. Az alapító szándéka szerint az intézmény feladata a nemzeti kultúrkincs digitalizálásának elősegítése, a digitalizált értékek
gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között nyilvánosságra hozatala egy központi nyilvános felületen. Az intézmény nemzeti aggregátorként koordinálja az Európai Unió digitális könyvtárába, az Europeana-ba történő hazai dokumentumok feltöltését. Emellett a MaNDA a nemzeti filmvagyon vagyonkezelője, megőrzi, felújítja és kiadja az állományában őrzött mozgóképes alkotásokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek