2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megéri könyvtárba járni! „Az én könyvtáram” projekt fejlesztései az élvezetesebb és eredményesebb közoktatásért és könyvtárhasználatért, avagy így lesz újra népszerű az olvasás

Megéri könyvtárba járni! „Az én könyvtáram” projekt fejlesztései az élvezetesebb és eredményesebb közoktatásért és könyvtárhasználatért, avagy így lesz újra népszerű az olvasás

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által koordinált „Az én könyvtáram” projekt célja a kultúra és a könyvolvasás közelebbhozása a lakossághoz, az irodalom népszerűsítése a fiatalok körében, és a közoktatás támogatása. A projekt 2020 január 31-én befejeződött, ugyan, de pozitív hatásai, fejlesztései a jövőben is elérhetőek lesznek, tovább viszik a program eredményeit, sőt reményeink szerint érzékelhető változásokat generálhatnak a fejlesztési eredményeket használó könyvtárakban
A három éves projekt elért eredményei.

20 szakértő bevonásával egy, a köznevelést és a könyvtári szolgáltatások továbbfejlesztését támogató új módszertant és 90 új könyvtári mintaprogramot dolgoztak ki. A mintaprogramok megfeleljenek a köznevelés igényeinek, és az ország bármely könyvtárában könnyen, hatékonyan adaptálhatók a helyi igényeknek megfelelően. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek és fiatalok képesek legyenek a digitális eszközök pozitív lehetőségeit kihasználni, felhasználni a fejlődésükhöz, ugyanakkor felhívják a figyelmüket az esetleges, interneten előforduló veszélyekre. Jelentős hangsúlyt kapott az olvasás megszerettetése, a klasszikus és kortárs gyerekirodalom népszerűsítése és a szövegértés fejlesztése.

A projekt keretében 9 kötetes módszertani sorozat jelent meg. A módszertani ajánlásokat és a kutatási eredményeket foglalja össze az első 4 kötet mely 1500-1500 példányban jutott el a könyvtárakba. A pedagógusoknak készült szakmai kötet Együtt az olvasóvá nevelésért címmel, pedig 10000 példányban került kiadásra. Az utolsó 4 kötet a gyakorlatban használható mintaprogramokat mutatja be, és ez is 1500-1500 példányban kerültek kiadásra. Különlegességük, hogy mind a 4 kötet végén egy-egy naptárban foglalták össze a tanév különböző eseményeihez kapcsolható mintaprogramokat.

Az országos kiterjedésű 40 fős szaktanácsadói hálózat  segítségével az ország legtöbb könyvtárába sikerült eljuttatni a programot. A hálózatosodás, a pedagógusokkal való kapcsolatépítés és információátadás segítésére  több mint 100 szakmai rendezvényt, konferenciát és workshopot szerveztek, melyeken összesen mintegy 6000 fő könyvtáros és pedagógus vett részt.
A szakma megszólítása mellett kiemelten fontos volt a társadalom egészének elérése.  Az országos olvasásnépszerűsítő kampány segítségével online közel  12 millió megjelenést generálva sikerült felhívni az emberek figyelmét a könyvtári szolgáltatásokat érintő fejlesztésekre, és a megújult könyvtár közösségépítő szerepére.

A program hatása a jövőben is érezhető lesz a könyvtárhasználat során, tekintve hogy a 3 év alatt megvalósított fejlesztések és elért sikerek hosszú távon is hozzájárultak a közvélemény formálásához. A kidolgozott mintaprogramok jelentősen segítik a pedagógusok munkáját azáltal, hogy fejleszti a gyermekek és fiatalok kompetenciáit, olyan területeken, mint például a digitális szövegértés és írástudás, vagy a modern könyvtárhasználat.
Példa értékűen hívja fel a figyelmet arra is, hogy milyen jelentősége van a közoktatásban annak, hogy tanulótípusokra szabott egyéni tanulási módszereket alkalmazzanak a fiatalokkal való közös munka során. Bár a programok nem helyettesítik a formális tanórai képzést, viszont – például gamifikációs eszközökkel – hozzájárulnak ahhoz, hogy a tananyag befogadhatóbb legyen, így a tanulók nagyobb sikereket érhetnek el iskolai tanóra keretein belül.

A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen javult a kultúra hozzáférhetősége, így már bárki számára elérhető. 2023-ig pedig  további 117 könyvtár vállalta a program során kidolgozott módszertanok alkalmazását.

A 2017. február 1-én indult és 2020. január 31-én záruló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt múzeumi részét a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, míg a könyvtári részt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, mint konzorciumi partner valósította meg. A kiemelt Európai Uniós program 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében jött létre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek