2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Megalakult a Természeti Erőforrás Kutatás és Hasznosítás Szakkollégium

Megalakult a Természeti Erőforrás Kutatás és Hasznosítás Szakkollégium

Megalakult a Természeti Erőforrás Kutatás és Hasznosítás Szakkollégium (TEKH)
Napjaink népességrobbanása, az információs forradalom, az új energiaforrások térhódítása komoly kihívásokat jelent a természeti erőforrások kutatása és hasznosítása terén dolgozó tudósok és szakemberek felé. Közép és hosszú távon a szellemi kapacitás gyökeres megújulására lesz szükség.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara Magyarország egyik legfontosabb oktatási és kutatási központja a természeti erőforrások kinyerése, alkalmazása, fenntartható gazdálkodása területén. A 2017 szeptemberében meginduló Szakkollégium a kar legjobb hallgatói számára nyújt új lehetőségeket tehetségük kibontakoztatására. A korlátozott, mintegy harmincfős létszámra tervezett mesteriskola a tervek szerint az ország egész területéről fogad tehetséges magyar és külföldi jelentkezőket a középiskolák, egyetemi alapszakok és mesterszakok hallgatói közül. A képzést egyéni és csoportos formában szervezi, tehetséget és közösséget egyaránt épít. A hallgatókat nagy tapasztalatú „személyi edzők”, önkéntes mentorok segítik a munkában és fejlődésben. A mentorok a kar oktatói mellett a tudományos élet, az ipar és a gazdaság hazai és nemzetközi műhelyeinek elismert képviselői közül kerülnek majd ki.

Az iskolát nyolctagú elnökség és a tagok közgyűlése fogja irányítani. A Szakkollégium elnöke Földessy János geológus, professzor emeritus, tagjai Bokányi Ljudmilla, Nagy Sándor és Németh Norbert egyetemi docensek, Mikita Viktória tudományos munkatárs, Pásztor Ádám és Pecsmány Péter doktorandusz hallgatók, valamint Trézsi Norbert BSc-hallgató. A felvett hallgatók bemutatkozása a Szakkollégium honlapján olvasható.

A TEKH saját szervezésű közösségi programjai között előadások, rövid kurzusok, terepi- és üzemlátogatások, gyakorlatok, konferenciák szerepelnek. Természetesen mindemellett tagjai számára elérhetőek a partner tudományos egyesületek, egyetemek ajánlott programjai is. Az iskola szervezetten támogat továbbá tanulmányi versenyekre felkészítő egyéni és csoportos programokat.

A hallgatók fejlődését tehetségük mellett szorgalmuk alapján is mérni fogják, ami azt jelenti, hogy a mesteriskolában eltöltött minden egyes év után újra és újra megmérik a szakkollégisták egy éves egyéni teljesítményét, és ha az aktivitás nem volt megfelelő mértékű, a hallgatói helyre új jelentkezőt vesz fel a szakkollégium.

Végső célkitűzésünk, hogy a tehetséges hallgatók a tananyagon felül a szakkollégiumnak köszönhetően ne csak jelentős többlettudáshoz, de érdeklődésüknek megfelelő kutatásban való részvételhez, illetve szakmai kapcsolatrendszerhez is jussanak. Reményeink szerint belőlük épülnek fel a jövőben a természeti erőforrások mérnöki alkalmazásainak kutatását, fejlesztését végző, együttműködésre képes alkotó közösségei, annak bizonyítására, hogy kiugró egyéni fejlődésre, kutatási munkára, ütőképes szakmai kutató csapatok kialakítására a hazai szakmai közeg és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara is kiváló lehetőséget nyújt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek