2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Matyóföldi Folklórfesztivál

Tajvani, szenegáli, török, grúz és több magyar tánccsoport lépett fel az idei Matyóföldi Folklórfesztiválon augusztus 6-8. között.

Mindhárom nap kismesterség bemutatókkal várták a Hadas városrészbe érkezőket, ahol az alkotóházakban különböző kézműves-foglalkozásokat, mesterségeket próbálhattak ki a vállalkozó kedvű vendégek. A fesztivál első estéje mediterrán, távol-keleti és közép-afrikai hangulatban telt, hiszen a görög, török, indiai és kongói együttesek látványos, vérpezsdítő produkcióval szórakoztatták az érdeklődőket.

A rendezvény második napja a hagyományoknak hűen a magyarok napja volt. Azonban a fesztiválszervező Matyó Népművészeti Egyesület erre az évre újdonsággal készült. Az egész estét a Matyó lakodalom köré szervezték, így késő délután lakodalmi készülődéssel, a násznépvonulást, majd a lánykérését tekinthették meg a Mátyás király utcán, illetve az Iskolatörténeti Gyűjtemény udvarán. Az esti program ezt követően a lakodalomba érkezett vendég, többek között a budapesti, zilahi, újtkosi csoportok bemutatójával folytatódott, és hajnalba menyecsketánccal és lakodalmi vigassággal ért véget a szombati nap.

A rendezvény zárónapján a hagyományőrző együttesek, a Matyó Nagymama Klub, a tardi, szentistváni hagyományőrző pávakörök, valamint a harsányi Kéknefelejcs Népdalkör léptek fel. A zenés-táncos felvonulásra idén is nagyon sokan kíváncsiak voltak, ugyanúgy, mint a Sportcsarnok előtti gálaesten. A záróeseményen Csiger Lajos alpolgármester mondott köszöntőt, majd apró ajándékkal köszönték meg a résztvevő csoportoknak a színvonalas előadásokat. Ezt követően pedig még egyszer színpadra léptek a fesztivál külföldi és hazai vendégegyüttesei, illetve  a házigazda csoportok is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek