2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Mark Wallis látogatása a Diósgyőri várban

„hihetetlen az a műemlékvédelmi program, amely itt megvalósult”
Nemzetközileg elismert hagyományőrző látogatott a Diósgyőri várba

Mark Wallis, a történelmi előadások elismert szakértője látogatott a Diósgyőri várba augusztus 13-án munkatársai társaságában. A szakember az Egyesült Királyság egyik legnagyobb olyan vállalkozását jegyzi, amely hagyományőrző előadások, korhű eszközök és kosztümök készítésével foglalkozik. Mark Wallis a látogatás alkalmával elmondta: „teljesen elvarázsolt a vár, hihetetlen az a műemlékvédelmi program, amely itt megvalósult. Elképesztő, mi mindent nyújt, örülnék, ha az Egyesült Királyságban is sikerülne hasonló élményszerű várprogramot megvalósítani.”

Mark Wallis és az általa tömörített szakértői és előadói csapat a Tower állandó stábját alkotják, de rendszeresen jelen vannak a Dover kastélyban, a Hampton Court Palace-ban és az Audley End House-ban is. Miskolcra a Diósgyőri vár miatt érkeztek, mivel a műemlékvédelem területén paradigmaváltásnak számít, hogy itt teljes épületrészek visszaépítése is megtörtént. A vár ezáltal sokkal többet elárul a titkairól, amely a brit szakértők elismerését is elnyerte. Mark Wallis elismerően nyilatkozott az animátorok és tárlatvezetők munkájáról és a tematikus kiállítótermekről is, amelyben a látogatók kipróbálhatják a tárgyakat is: „az alkímia szobája és a bájitalkészítés egy nagyon magával ragadó ötlet, öröm volt látni, hogy ezt itt megvalósították”. A szakmai kivitelezéssel kapcsolatban kifejtette: „nagyon fontos, hogy élményszerűen mutassuk be a történelmet, a személyek és adatok mögött rejlő emberi sorsokat, de gondosan ügyelve arra, hogy mindez hiteles és korhű legyen. ”

A szakértőt elkísérte Stephanie Selmayr textiltervező, és Michael Bradley valamint Richard Jonathan Evans animátorok is. A vendégek a hamarosan átadásra kerülő Lovagi tornák tere iránt is érdeklődtek, és egyeztetések zajlottak a jövőbeni együttműködés részleteiről is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek