2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
MáriaPark, ahol majd szórakozva tanulhatunk

MáriaPark, ahol majd szórakozva tanulhatunk

MáriaPark, ahol majd szórakozva tanulhatunk  „..tervezetüket kiváló kezdeményezésnek tartom, mely alkalmas arra, hogy az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi Régió közös vonzási központjaként egyszerre szolgálja a gazdaság, a kultúra, a tudás, a tanulás és az értékes szórakoztatás szempontjait. Úgy vélem, hogy a létesítendő intézmény komplexitása és nagyságrendje okán érdemes arra, hogy az „Új Magyarország Fejlesztési Terv” keretein belül, kiemelt projektként valósuljon meg…”

  (Dr. Csepeli György, Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgató)

„…A kezdeményezés tudományos ismeretátadást megvalósító elemei megfelelnek a Magyar Tudományos Akadémia kommunikációs céljainak, a tudományos kultúra elterjesztését célzó törekvéseinek és a regionális tudásfejlesztés törekvéseinek……. …Bízunk benne, hogy az „Új Magyarország Fejlesztési Terv” keretein belül kiemelt projektként támogatásban részesül a program..”

    (Dr. Fábri György, Magyar Tudományos Akadémia kommunikációs igazgató)
 

„….Örömmel állapítottuk meg, hogy a tervezett beruházás komplexen tartalmazza azokat az irányelveket, amelyeket az elkövetkező években, az idegenforgalom fejlesztése elé szeretnénk célként kitűzni…..”

  (Dr. Róna Iván, Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató)
 

„…A MáriaPark tervezete olyan szellemben született, amely összhangban van a gyerekek, fiatalok tudása, motivációja fejlesztésének legkorszerűbb pszichológiai, pedagógiai elveivel…. A pedagógusok, gyerekek, diákok körében egyaránt nagy sikerre számíthat a program, a legjobb oktatási szakembereknek előrelépési lehetőséget is kínál. Mindezeket figyelembe véve a MáriaPark tervezetét pedagógiai és pszichológiai szakmai szempontokból messzemenően támogatom, s javaslom a megvalósítását. …”

  (Dr. Balogh László   Debreceni Egyetem   tanszékvezető, a Magyar Tehetséggondozó   Társaság elnöke)

– Talán szokatlannak tűnik az interjú bevezetése, de mindenképpen szerettem volna érzékeltetni, hogy végre van egy kezdeményezés a régióban, amely úgy tűnik, nem indul a szokásos handykeppel. Miről is van tulajdonképpen szó?  
 

-Az M3-as autópálya Mezőkeresztes – Mezőnagymihályi kereszteződésénél hozunk létre 20 hektáron, egy idegenforgalmi, szabadidő és kulturális központot, MáriaPark – MáS Mágikus Tudás-TudásPláza néven. A területen lesz egy 4 csillagos 100 szobás konferencia és wellness hotel is. Mind emellett, kihasználva a hely központi fekvését és jó megközelíthetőségét, a két régió (Észak-magyarországi és Észak-alföldi) idegenforgalmi centrumaként, össze kívánjuk fogni, bemutatni és kiajánlani a térség sokrétű kínálatát. Egy olyan színvonalas épületegyüttest szeretnénk létrehozni, ami a minőségi turizmusra építve, oktatási-nevelési céllal kiegészülve, a hagyományokat bemutatva és ápolva, a két érintett régióban egy teljesen új típusú, egész napos programot kínáló, egész évben működő, idegenforgalmi attrakció lesz. A MáriaPark nem iskola, nem vidámpark, nem állatkert, nem skanzen, nem játszóház, nem múzeum, nem növényház és nem is kalandpark, viszont ezek mindegyikéből tartalmaz valamit: érdekes, játékos, tanulságos, szórakoztató. A MáriaPark a wellness és konferencia szálloda mellett, állatkert, akvárium, múzeum, arborétum, vidámpark, játszótér, skanzen, növényház, játszóház, Jövő-háza, Csodák Palotája, kalandpark, „Disneyland” és egy különleges iskola, jól megválasztott elegye lesz. – mondja Sashalmi László, a MáriaPark kft. ügyvezetője.

– Honnan jött ez az ötlet, ami így első hallásra elég sok különböző területet próbál felölelni?

-Megfigyelhető a világban, hogy a tematikus parkok mellett, egyre nagyobb teret hódítanak azok a parkok, ahol ilyen széles a kínálat. Ezek nem olyan mélységben foglalkoznak egyes területtel, mint a tematikus parkok, de a sokféleség miatt nagyon népszerűek. A cél egy olyan rendszer létrehozása, amely egész napos, szórakoztató, pihentető programok nyújtása mellett, szinte észrevétlenül tanít, nevel. Arra törekszünk, hogy érdekes és különleges körülmények között mutassunk be növényeket és állatokat, a látogatókat pedig készségfejlesztő, szórakoztató, gondolkodtató, tudományos ismeretterjesztő feladatok megoldására késztessük. Ráadásul  bemutassuk és népszerűsítsük a környezettudatos életmódot, az energiatakarékos megoldásokat is. Mindeközben a látogatók, látványos és szórakoztató tálalásban nézhetnek és hallgathatnak meg előadásokat, a kultúra és a tudomány széles területeiből válogatva.

– Miért ide? Egy nagyváros közelében nem biztosabb lenne a fenntarthatóság?

-Lobby szempontból lehet, hogy jobb lett volna kiválasztani egy nagyvárost, de logisztikai, idegenforgalmi szempontból kiváló ez a terület. Itt az autópálya, s közel azonos távolságra vannak a nagyvárosok. A térség hét városában (Gyöngyös, Eger, Salgótarján, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok) telepítünk le saját buszokat, amelyekkel – egynapos kirándulás jelleggel – szállítjuk a csoportokat a MáriaPark-ba és vissza. Iskolaidőn kívül a buszok menetrendszerűen járnak majd a városok és a MáriaPark között, melyre bárki jegyet válthat.

– Mi a park különlegessége?

-A kettősség, ami jól egybe kapcsolható: oktatás és idegenforgalom. A 15-20 perces multimédiás előadásokhoz országos pályázat keretében összegyűjtünk érdekes és izgalmas témákat, a szakmák legkiválóbb tanárainak az előadásában. A pályázat címe: „Keressük a tudomány, a kultúra és a művészet mai Öveges professzorait.” Az előadásokhoz hozzáadjuk a mai modern technika adta látvány, fény, hang és egyéb elemeit, mellyel megpróbáljuk még jobban „fogyaszthatóvá” tenni az ott elhangzottakat. Így lehetőséget teremtünk a kiemelkedő előadó képességű tanároknak, hogy az iskolájukon kívül, szélesebb körben átadhassák tudásukat, a gyerekeknek pedig arra, hogy egy-egy tudományág kiváló képviselőjének előadásával találkozva meghatározó élményben részesüljenek, vagy csak egyszerűen jól érezzék magukat. Egy helyen biztosítunk széles kínálatot a tudás apró szeleteiből és a szórakozási lehetőségekből, melyből mindenki az érdeklődési köre szerint választhat. Ezt a rendszert neveztük el „MáS  Mágikus Tudás – Tudás Plázá”-nak. Hétvégeken és a nyári időszakban a családi, idegenforgalmi programoké lesz a főszerep. Ekkor az általános érdeklődésre számot tartó előadások megtartása mellett, a hangsúly a szórakoztatáson és a játékosságon lesz. Idegenforgalmi szempontból is érdekes bemutatókat, rendezvényeket tartunk majd, még jobban előtérbe helyezve a két régió kulturális és népművészeti hagyományait. Kihasználva kedvező adottságainkat, idegenforgalmi centrumként is szeretnénk működni. Ezzel nagymértékben segíthetnénk a térségünk megismertetését a turisztikai piacokon. A 4 csillagos Hotel MáriaPark-al, egyrészt javítani fogunk a régiók szűkös minőségi szállás kínálatán, másrészt több olyan lehetőséget is megteremtünk, ami változatosabbá és jobban eladhatóvá teszi a térség idegenforgalmi kínálatát. A konferencia, a wellness, az átutazó turizmus mellett például a hely kiválóan alkalmas csillag-túra jellegű csoportok fogadására is.

– Mekkora a beruházás értéke, s miből finanszírozzák?

-Több mint öt milliárd forintot fektetünk be első körben. Ebben van magántőke, hitel és pályázati pénz is.

– Milyen stádiumban van az építkezés?

-Birtokunkban van a földterület, és megvan a MáriaPark látványterve. A terveket Makovecz Imre készíti, -ez garancia a minőségre – s mint az a képen is látszik az „égigérő  életfa” a kulcs a tervezésben. Egyébként 15 000 négyzetméter épületet kell felépítenünk. Fontos szempont, hogy az egész területen a környezettudatos gondolkodás kerüljön előtérbe, így az ország egyik vezető energetikusa Dr. Léderer András tervezi a park gépészetét. A megújuló energiaforrások használatának bemutatása, népszerűsítése mellett, ez a későbbi működtetésben konkrét megtakarításokat is jelent majd.

Úgy gondolom, hogy az év utolsó negyedében kezdjük a földmunkákat, s terveink szerint 2009-ben nyitjuk meg a kapukat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek