2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Márciusi emléknapok a 120 éves Herman Ottó Múzeumban, a lengyel–Magyar barátság napja jegyében

Márciusi emléknapok a 120 éves Herman Ottó Múzeumban, a lengyel–Magyar barátság napja jegyében

Idén ünnepli a Herman Ottó Múzeum, illetve annak jogelődje, a Borsod-Miskolczi Közművelődési és Múzeum Egyesület alapításának 120. évfordulóját. 1899-ben nem titkoltan azzal a céllal hozták létre az egyesületet, hogy egy intézmény keretein belül egyesítsék a múzeumi munkát – gyűjtést, feldolgozást és bemutatást –, illetve a gyűjteményekhez és kiállításokhoz szorosan kapcsolódó színvonalas, tudományos igényű ismeretterjesztést és közművelődést. Ennek szellemében az utóbbi években a múzeum jelenkori vezetése különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az alapítók eredeti elképzeléséhez visszatérve, minél nagyobb szerep jusson az aktuális kiállításainkhoz kötődő közművelődési rendezvényeknek. Ennek a folyamatnak az egyik elindítója a 2013-ban a Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítási Épületünkben a városvezetés támogatásával megnyílt „Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai” című állandó kiállításunk és a hozzá kapcsolódó népszerű közművelődési és zenei rendezvénysorozataink – Szemere-szalon, Szemre zenei szalon – voltak.

A szabadságharc 170. évfordulója okán, az ez évi március 15-ei megemlékezésünket rendhagyó módon, a fentiek szellemében állítottuk össze. A programjaink középpontjába az 1849 tavaszi eseményeket helyeztük és három szempontot tartottunk szem előtt: a Herman Ottó Múzeum alapításának 120. évfordulóját, a lengyel–magyar barátság napját /március 23./ és az említett rendezvénysorozatok tapasztalatait. Előbbi kapcsán a márciusi programjaink kiváló lehetőséget kínáltak arra, hogy tovább vigyük az év elején megrendezett ”Lengyel Hetünk” szellemiségét, gondolatvilágát. Januárban a Városháza aulájában mutattuk be a „…siessünk segíteni a magyarokat a harcban…” – Lengyelek az 1848–49. évi magyar forradalomban című vándorkiállítást, szintén a szabadságharc évfordulója kapcsán. Ugyanakkor a részben a múzeumunk közreműködésével megvalósult tárlatot, illetve a hozzá kapcsolódó rendezvényeket arra is felhasználtuk, hogy a jubileumi évben ráirányítsuk a figyelmet intézményünk nemzetközi együttműködéseire is, melyek közül jelentőségét tekintve kiemelkednek a lengyel társintézményekkel ápolt, hosszú évtizedekre visszanyúló kiváló szakmai és emberi kapcsolatok.

Ezen az általunk kijelölt úton szeretnénk tavasszal is továbbhaladni. A március két kiemelkedő dátuma: március 15. – továbbra is a szabadságharc 170. évfordulója jegyében –, illetve március 23., a lengyel–magyar barátság napja lesz. E két, időben egymáshoz közel eső eseményt különleges, egyedi, formabontó módon szeretnénk összekötni. Tulajdonképpen egy második „Lengyel Hetet” rendezünk, de újraértelmezve a januári programsorozatot, nem utolsósorban kitágítva annak kereteit, célkitűzéseit.

Mindenekelőtt egyszerre jelenünk meg saját színvonalas múzeumi programjainkkal mind Miskolcon, mind Lengyelországban. Utóbbi esetében kiváló lehetőséget nyújt számunkra a lengyel–magyar barátság napja, melynek idén Kielce adott otthont. Az ünnepi rendezvénysorozaton két múzeumi szakág – képzőművészet, néprajz – három tárlatával mutatkozik be a Herman Ottó Múzeum:

  • Kortárs Miskolci Művészek című időszaki tárlat
  • Ezüst Négyszög – Festészeti Qadrienállé Finisszázs

/A négy nemzet – lengyel, magyar, román, szlovák – együttműködésében három évente megrendezésre kerülő, kortárs művészek alkotásait bemutató tárlaton többek között a Lengyelországban számos alkalommal díjazott kiváló kollégánk, Urbán Tibor művei is bemutatásra kerültek. A vándorkiállításnak idén nyáron Miskolc ad majd otthont./

  • HUNGARICUM – A Matyó népművészet

/A Herman Ottó Múzeum saját anyagból készült, saját rendezésű vándorkiállítása a Varsói Magyar Intézet szervezésében került bemutatásra Kielcében./

 

Miskolcon a márciusi programjainkban továbbra is fontos, kiemelt szerepet kap a lengyelek szerepvállalásának bemutatása a szabadságharcban. E törekvést két módon szeretnénk megvalósítani: egyrészt egy közművelődési előadás /cím: „Lengyelek a szabadságharc csataterein” – előadó: Dr. Fazekas Csaba (Miskolci Egyetem)- március 13./, másrészt a március 15-ei múzeumpedagógiai foglalkozásainkon keresztül. Utóbbin meghívott vendégként közreműködik a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület.

Az elmúlt években a közművelődési események rendezésének talán legfontosabb tanulságaként megállapítható, hogy különösen nagy az érdeklődés a zenei programok iránt. Így az idei március 15-i rendezvények kiemelt eseménye lesz az ünnepi koszorúzást követő komolyzenei koncert, melyen többek között elhangzanak a lengyel és a magyar nép számára különösen fontos nemzeti dallamok is. A koncert helyszínválasztása is tudatos, hiszen azon túl, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Bizottsága székházának díszterme a város egyik legszebb előadója, maga az épület a ’70-es években rövid ideig a múzeumnak is otthont adott, így múzeumtörténeti jelentőséggel is bír.

A három napos megemlékezés részét képezi – nyitó eseményként – egy kamarakiállítás is. Ezt a januári rendezvényeinkhez hasonlóan szintén a Városháza aulájában rendezzük meg. A tárlaton a 120 éves Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának dokumentációs és plakátgyűjteményéből az 1849. január-március között készült különleges darabokat állítotjuk ki. A kiállítás rendezésében segítséget nyújtott a MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára, intézményünk kiemelt szakmai partnere.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek