2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Majercsik János kapta a BarcikArt-díjat

Kazincbarcika – Kitüntetések átadásával, kiállításmegnyitóval és Ágnes-koncerttel ünnepelte Kazincbarcika Város Önkormányzata, valamint a Barcika Art Kft. a magyar kultúra napját január 22-én a művelődési központ színháztermében.

Az est protokolláris részét a kazincbarcikai származású, hazánkban és külföldön is elismert Gerák Andrea nyitotta. A népdalénekes az „Elindultam szép hazámbul…” című dalt adta elő; majd Vadász János, Bessenyei György-díjas népművelő, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének első elnöke mondott köszöntőt. Ezután a Barcika Art Kft. vezetése elismeréseket adott át. Öten igazgatói dicséretben részesültek, hatan pedig a cég által újonnan alapított Kazincbarcika közművelődéséért-díjat vették át különféle kategóriákban.

Ünneplés és tisztelgés

Idén is Szitka Péter polgármester, valamint a két alpolgármester – Klimon István és Sztupák Péter – nyújtotta át a polgármesteri elismerő okleveleket, illetve a BarcikArt-díjat. Elismerő oklevelet hárman kaptak; a helyi kulturális életben legrangosabbnak számító kitüntetésnek, a BarcikaArt-díjnak 2013-ban Majercsik János festőművész örülhetett.
A rendezvény hivatalos része után a művelődési központ előcsarnokában nyitottak meg egy tárlatot, mellyel a szervezők az eddigi BarcikArt-díjasok előtt tisztelegtek.
A magyar kultúra napi ünnepség Ágnes (korábbi művésznevén: Ágnes Vanilla) fellépésével zárult. Az előadás József Attila és Radnóti Miklós megzenésített verseire épült, a koncerten közreműködött az Ádám Jenő Tagiskola kórusa.

BarcikArt-díj 2013: Majercsik János festőművész

Majercsik János Sajószentpéteren született 1935-ben. Fiatalon a fővárosba került, ahol megismerkedett Horváth Géza festőművésszel, aki az első mestere lett a Képzőművészeti Szabadiskolában. Mestere volt még Palcsó Dezső és Bene László is.
Édesapja halála után tért vissza gyökereihez a Sajó völgyébe, mert nem akarta, hogy édesanyja egyedül maradjon. Ezért telepedett le 1955-ben a várossá formálódó Kazincbarcikán.
A Borsodi Vegyi Kombinátban dolgozott dekoratőrként harminchat éven keresztül, egészen nyugdíjba vonulásáig. Aktív éveiben, ha ideje engedte, festett. Nyugállományba vonulása után teljesen átadta magát a festészetnek.

Rengeteg ember ízlését, gondolkodásmódját formálta, befolyásolta tevékenységével. Szakköröket tartott felnőtteknek és gyerekeknek, többször vett részt fogyatékkal élők táborborában a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében, valamint nemzetközi képzőművészeti táborokban.
Fontosabb tanulmányútjai Svájcba, Finnországba, Franciaországba, a volt Szovjetunióba, Németországba, Szlovákiába, Lengyelországba vezették.
Felesége, Bierbaum Anna szintén festőművész, több közös tárlatuk volt. Feleségének sikereiben nagy szerepet tulajdonít, mivel az alkotáshoz szükséges nyugodt, békés családi hátteret mindig megteremtette számára.
Majercsik János ma is szívesen festi meg hazai és külföldi kedvenc tájait, a természet csodáit, az ott élő embereket.
Több mint száz – köztük hatvan önálló – kiállításon van túl. Művei magángyűjteményekben, múzeumokban, közintézményekben is megtalálhatóak.
Ő az utolsó élő alapítója az Izsó Miklós Képzőművészeti Körnek.

A BarcikArt-díj a magyar kultúra napján azoknak a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységet végeznek. A díjat 2007-ben alapította Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele

– Bukodiné Sólyom Ilona, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium rajz, vizuális- és környezetkultúra szakos középiskolai tanára
– Szilasi Lászlóné, a Barcika Art Kft. gondnoka
– Ursutzné Blága Krisztina programszervező, a Gyermekek háza-Kézművesház vezetője

Kazincbarcika közművelődéséért

Szakmai-díj: Bencze Boglárka művelődésszervező
Szakmai elismerés a Barcika Art Kft. kollektívájából azon munkatársnak, akinek példaértékű tevékenysége túlmutat a munka- és feladatkörén; elhivatottsága, kulturális és közművelődési, vagy azt segítő tevékenysége kiemelkedő.

Művészeti-díj: Sajómenti Népművészeti Egyesület
Szakmai elismerés olyan alkotó közösségeknek vagy magánszemélyeknek, akik valamely művészeti ágban kiemelkedő tevékenységet végeznek; hitvallásuk, munkájuk, eredményeik példamutatóak.

Érték-díj: Pollack Mihály Általános Iskola Ádám Jenő Tagiskola nagykórusa
Szakmai elismerés egy olyan közösségnek vagy személynek, aki a város kulturális, közművelődési életében példaértékű tevékenységével értéket teremt; öregbíti a város jó hírnevét; segíti Kazincbarcika kulturális hagyományainak kialakítását.

Civil-díj: Ideál Életreform Népfőiskola Közhasznú Egyesület
Szakmai elismerés azon civilszervezeteknek, önszerveződő közösségeknek vagy magánszemélyeknek, akik a kultúra és közművelődés területén kiemelkedő tevékenységet végeznek; aktív szervezői, közreműködői, támogatói Kazincbarcika város közművelődési és kulturális életének.

Mecénás-díj: Sárossy Sándor, a Gavallér Virágüzletek tulajdonosa
Szakmai elismerés azon magánszemélynek, vállalkozónak, intézménynek, gazdasági vagy egyéb társaságnak, aki a város kulturális életének, rendezvényeinek támogatása kapcsán kiemelkedő és példaértékű tevékenységet végez.

Kölcsey-díj: Gömöri István hangtechnikus
Közösségi elismerés a Barcika Art Kft. kollektívájából annak, akinek példaértékű tevékenységét az adott esztendőben a munkatársai a legkiemelkedőbbnek gondolják.

Igazgatói dicséret
– Barnucz Anita művelődésszervező
– Gyenes Balázsné takarító, portás
– Molnár Attiláné takarító, kisegítő
– Rostásné Kocsis Zita titkársági ügyintéző
– R. Tóth Kata partneri és hirdetési kapcsolatokért felelős munkatárs

fotó: Pálinkó Gábor

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek