2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Magyarország és a nagyvilág

A Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertje a Művészetek Házában
A magyar zeneművészet legnagyobbjainak alkotásai hangzanak el március 19-én a Művészetek Házában a Miskolci Szimfonikus Zenekar Magyarország és nagyvilág című koncertjén.

Ábrázolható-e a zene nyelvén keresztül egy nemzet? Válasz gyanánt Kodály Zoltán valószínűleg egyszerűen csak rámutatna két emblematikus alkotására: a Páva-variációkra és a Psalmus Hungaricusra. A sort valószínűleg Bartók Béla Táncszvit című műve egészíti ki, amelynek noha valamennyi tétele Bartók eredeti invenciója, mégis sokszor úgy hatnak, mintha népdalból származnának. A népi motívumok, és bibliai zsoltárok mellett történelmi eseményeket is megidéz majd a Miskolci Szimfonikus Zenekar március 19-i koncertjének műsora, hiszen Kodály Psalmus Hungaricusa és Bartók Táncszvitje is Buda, Pest és Óbuda egyesítésének emlékezetes 50. évfordulójára íródtak 1923-ban.

Magyarországon kívül a nagyvilág felé is kitekint majd a miskolci együttes Héja Domonkos Liszt-díjas, Junior Príma díjas karmester vezényletével. Az est műsorán a három emblematikus 20. századi magyar kompozíció mellett három virtuóz hegedűmű is szerepel.

Hubay Jenő, a Zeneakadémia egykori igazgatója, a magyar vonós hagyomány talán legjelentősebb alakja fontos szerepet tölt be a sokszorosan versenygyőztes Banda Ádám életében. Nem meglepő, hogy közkedvelt hegedűművészünk átiratot készített a nagy mester Larghetto, valamint Zsolt Nándor Valse caprice című alkotásából. Banda Ádám közreműködésével felcsendül még Ravel: Tzigane című műve is, amelynek magyar vonatkozása, hogy a francia zeneszerző Arányi Jelly magyar hegedűművésznőnek ajánlotta. A hegedűművész mellett az egyik legünnepeltebb magyar tenorunk, Fekete Attila és a Nyíregyházi Cantemus Kórus is közreműködik majd a hangversenyen. A zenekar március 24-én megismétli a koncertet a Zeneakadémia Nagytermében, mely az együttes idei nyolcadik vendégszereplése lesz a patinás épületben.

2015.  március  19.   19:00

Művészetek Háza

Gyöngy Bérlet 3. koncert

Műsor:

Kodály Zoltán: Fölszállott a páva – változatok

Hubay Jenő–Banda Ádám: Larghetto op. 14/2

Zsolt Nándor–Banda Ádám: Valse caprice (bemutató)

M. Ravel: Tzigane

Bartók Béla: Táncszvit

Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus

Közreműködők:

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Nyíregyházi Cantemus Kórus (művészeti vezető: Szabó Soma)

Hegedű: Banda Ádám

Ének: Fekete Attila

Vezényel: Héja Domonkos

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek