2024. 07. 28. vasárnap

Szabolcs
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Magyar-szlovák képzési és oktatási együttműködés

Magyar-szlovák képzési és oktatási együttműködés

Telkibányai Szabadtéri Földtudományi Oktatópark

A Miskolci Egyetem a Kassai Műszaki Egyetemmel és Telkibánya Önkormányzatával együttműködésben egy 165 ezer euró költségvetésű, egy év időtartamú INTERREG IVA projekt keretében létrehozta a Telkibányai Szabadtéri Földtudományi Oktatóparkot. Az oktatópark elsősorban a partneregyetemek képzési programjait szolgája, de alkalmas más intézmények által szervezett, különböző szintű terepi programok megvalósítására, az iskolai oktatástól a szakmai továbbképzésig.  A projekt záró konferenciáját Telkibányán tartották.

A partnerek egy 165 ezer euró költségvetésű, uniós támogatást élvező projektmunka keretében a korábban már közösen tanulmányozott és fejlesztésre javasolt oktatási együttműködés eszközeit valósították meg a határközeli településen, a Tokaji-hegység szívében elterülő középkori bányavárosunkban. Az elnyert projekt kivitelezésére egy év időtartamban, 2009 novemberétől került sor.

A terepi oktatóbázis létrehozása elsősorban az évtizedek óta együttműködő partneregyetemek képzési programjait szolgája. A projekt keretében szervezett szlovák-magyar közös terepi kurzusok angol nyelven, de anyanyelvi oktatók segítségével valósultak meg. Erre azért van szükség, mert az oktatott szakmák művelői ma már világszerte a nemzetközi együttműködés magas szintjén dolgoznak a gyakorlatban, és elkerülhetetlen, hogy a végzős hallgatók hazájukban vagy külföldön idegen nyelvi környezetbe kerüljenek. Egyúttal arra is ékes példát szolgáltatott a program, hogy a munka végzésekor nincsenek nemzeti, etnikai és egyéb elválasztó határok.

Az uniós támogatás a szakmai és az infrastrukturális feltételek megteremtésére, valamint próbakurzusok bonyolítására szólt. Az épület-felújítási és felszerelési munkálatok, a beszerzések és bányabiztonsági feltételek megteremtését követően 5 különböző szinten 4-4 napos kurzusok zajlottak.  Egy-egy kurzuson 20 hallgató és 4 oktató vett részt (szlovák és magyar részről egyaránt). A kurzusok teljes ellátási költségét a projekt fedezte. A terepi oktatás a hely jellegének megfelelően a következő tárgyakhoz/témakörökhöz kapcsolódott: ásvány- és kőzettan, vulkanológia, geokémia, geofizika, bányageológia, teleptan, környezetföldtan, nyersanyagkutatás. Megvalósításra került egy táblás tanösvény is, melynek címe a középkori nemesfémbányászatra utalóan „Aranyásók útja – földtani és bányászattörténeti tanösvény”.

A későbbiekben a partnerek az oktatóközpont igénybevételét lehetővé teszik más oktatási intézményeknek is. A létesítmények az oktatás mellett ismeretterjesztési feladatokat is ellátnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek