2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Maffia óceánon innen és túl

A Kilenc sárkánnyal a kezünkben immáron a 15. alkalommal izgulhatjuk végig Harry Bosch kicsit sem veszélytelen kalandjait. A kritikusok által korunk egyik legtehetségesebb krimiírójának tartott Michael Connelly minden eddiginél nagyobb próba elé állítja főhősét. A nyomózó útjába ezúttal egy „mindennapos” bolti rablásnak álcázott, családi szálakkal átszőtt gyilkossági ügy kerül, amelyben ráadásul még a pénz szagát is erősen érezni lehet.

Egy italbolt kínai-amerikai tulajdonosát holtan találják pont a kassza mögött. Mivel Bosch évek óta jár a helyre, ezért megviselik a történtek, és megígéri John Lí családjának, hogy előkeríti a tettest. A feladat azonban túlnő rajta: nemcsak a nyelvismeret hiánya, hanem az idegen kultúra miatt is. Így az ügy felderítéséhez segítségül hív egy ezekben járatos detektívet.

Fény derül arra, hogy az eset kapcsolatba hozható a kínai triáddal, egy halálos és mindenhol jelen levő bűnszervezettel, akik bevándorlókat követnek az Egyesült Államokba. Azonban a felfedezés miatt Bosch élete fenekestül felfordul: videóüzenetben tudatják vele, hogy elrabolták a Hong Kongban elő lányát, aki számára a legdrágább személy és a legjobb dolog életében. Így nem tehet mást, mint hogy a tettesek „fészkébe”, vagyis egyenesen a kínai fővárosba ered.

Azonban csupán a videó az egyetlen nyoma, így rengeteget kockáztat, de szerencsére ex-felesége segítségére is számíthat. A legnépesebb, Kilenc Sárkány nevű városrészben szembeszáll a könyörtelen-kegyetlen maffiával az Éhes Szellemek ünnepi forgatagába, félretéve mindent, amit eddig ismert.

A Kilenc sárkány a Bosch-sorozat eddigi legizgalmasabb kötete, hiszen a főhős a valaha eddigi legnagyobb kihívással szembesül. Bosch-nak minden erejére és képességére szüksége van a puzzle-ként összeálló emberölés megoldásához. De nemcsak ez a tét, hanem lánya élete is. A történet tele van fordulatokkal, annyira, hogy még mikor az olvasó egy megkönnyebbült sóhajjal nyugtázza, hogy minden rendben lesz, akkor is képes egy élesebb csavart venni a sztori.

A pörgő események közben pedig tanúi lehetünk az apai rettegésnek, beleláthatunk gondolataiba és a lányához fűződő emlékeibe. Érte bármit hajlandó megtenni, még a törvény sem szent számára, hiába, hogy hivatása szolgálni és védeni az igazságot. Ez az ellentmondás valamennyire a moralitás vizeire sodorja a történetet: hisz komoly dilemma elé állítja a főhőst azzal kapcsolatban, hogy mikor szentesítheti a cél az eszközt, illetve a szülői féltés-felelősség legitimizálja-e a törvénytelenséget?

Képet kaphatunk a kínai maffiáról, valamint a modern bűnüldözés csínjáról – bínjáról, amelynek részletezésénél a szerző szerencsére eltalálta az arany középutat, így az olvasás nem válik unalmassá és vontatottá. A történet pikantériáját pedig az egzotikus helyszín és szereplők adják meg. A krimi szerelmeseinek tehát szinte kötelező a Kilenc sárkány (s vele együtt az egész sorozat is), valamint a maffia világát érdeklődők számára is figyelembe ajánlott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek