2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Légy Te az új szuperszámítógép keresztanyja/keresztapja!

Légy Te az új szuperszámítógép keresztanyja/keresztapja!

Debrecenben már javában zajlanak az előkészületek, hogy az új szuperszámítógép képességéhez és tudásához méltó otthont kapjon. Hamarosan „be is költözik” az új lakó a modern épületbe. Addig azonban még van pár nagyon fontos feladat. Többek között nevet kell választani az új szupergépnek.

Vajon mi jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a nevet, hogy Watson? Valószínű a legtöbbeknek Sir Arthur Conan Doyle, skót származású író híres munkája a Sherlock Holmes. A detektív történetekben a kicsit furcsa, de zseniális logikájú nyomozó hű társa Watson doktor. Talán nem véletlen, hogy épp utóbbi nevét kapta az IBM szuperszámítógépe is. A modern technikai eszköz évekkel ezelőtt az Egyesült Államok legkedveltebb vetélkedőjében mutatkozott be. Azóta továbbfejlesztették és ma már orvosi diagnosztikai feladatokra és pénzügyi elemzésekre is használják. Watson képes átnézni, kiértékelni a kórlapokat és a legújabb gyógyszerkutatások eredményeit. Majd az elemzést követően megoldási javaslatot kínál a kutatók számára.

De nem csak az Egyesült Államokban, vagy a nagy európai országokban léteznek szuper képességekkel rendelkező informatikai eszközök. Magyarországon a szuperszámítógépek fejlesztése közel 14 éves múltra tekint vissza. Az első rendszert még 2001-ben adták át. Jelenleg 3 nagy, hazai intézményben található ilyen gép, úgy, mint a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetemen. Az idén zajló, Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban projektnek köszönhetően a hazai összkapacitás a négyszeresére nő. A Magyar Állam és az Európai Unió által, közel 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés két fókuszpontja Budapest és Debrecen. A cívis város egyetemi kampuszán már felépült az az új létesítmény, ahova hamarosan beköltözik az új szuperszámítógép.

A modern gépezetnek azonban úgy illik, hogy hangzatos, hozzá illő neve is legyen. Most ebben kérjük a segítséget. November 3 – 16. között várjuk a szupergepnev@listserv.niif.hu email címre a javaslatokat, hogyan nevezzük el a hazai új szuperszámítógépet. Szárnyaljon a kreativitás, annyi megkötés van csak, hogy a javasolt név köthető legyen az informatika, számítástechnika világához, vagy a természettudományok valamelyikéhez. És természetesen mivel hazánk büszkesége lesz az új szupergép, ezért a névnek mindenképp magyar vonatkozásúnak is kell lennie.

A határidőre beérkező javaslatok közül a projektért felelős Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet szakmai bizottsága választja ki a győztes nevet, beküldőjét pedig egy Ipad minivel jutalmazzuk meg. Abban az esetben pedig, ha a győztes nevet többen is beküldték, az elsőként beküldő lesz a győztes.*

Szárnyaljon a fantázia, és szülessenek az új géphez illő nevek.

Várjuk a javaslatokat!

*A játékban csak 18. életévüket betöltött személyek vehetnek részt – javaslatuk, nevük, email címük és telefonszámuk megküldésével. A játék feltételeiről, valamint a beérkező adatok kezeléséről bővebben a http://hpc.niif.hu/oldalon olvashattok.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…