2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Legendánk a Bálint házban

Böjte József A freskófalu legendája című  dokumentumfilmjének következő vetítése március 22-én 18 órakor kezdődik a Bálint házban (1065 Budapest, Révay u. 16.), utána beszélgetés a rendezővel és Pásztor Eszter  projektvezetővel. Közreműködik Dési János újságíró.

A Bálint ház 1994 októberében nyitotta meg kapuit, Közép- és Kelet-Európa első zsidó közösségi központjaként a holokauszt óta. Nyitva áll a zsidó közösség minden tagja előtt, függetlenül irányzatokra, és identitásbeli különbségekre. Amellett, hogy a Bálint ház a különböző egyének és csoportok igényeinek és szükségleteinek kielégítésére törekszik, nyitott a közösségi élet fejlesztése érdekében. Ezért eleven és élénk közösségi tér – agora –, ahol a zsidóság legkülönfélébb csoportjai, szervezetei, irányzatai egymással kapcsolatba kerülnek, párbeszédet folytatnak, és elgondolásaikat megosztják egymással. A ház programjai az évezredes zsidó tradíciókat és a modern zsidóság értékeit ötvözik, s teret adnak a közös tanulásnak, a szabadidős tevékenységeknek.

A Bálint ház ajánlása Böjte József dokumentumfilmjéhez:
Pásztor Eszter, aki magas szintű fordító és angol tanár 2009-ben – abban az évben, amikor a Gárda még szabadon masírozott, fenyegetve a cigányságot és már történtek cigány gyilkosságok is – elhatározta, hogy egy cigány közösség mellé áll és segít az életük jobbra fordításában. Megtalálta Bódvalenkén azt a mintegy kettőszáz fős közösséget, amely a legnagyobb nyomorban, munkanélküliségben, iszonyú szegénységben élt. Ennek immár három éve. A film arról a tevékenységről szól, amely ez alatt az idő alatt történt. Hogy van-e remény a falu boldogulására, azt döntse el a néző.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek