2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kutatás-fejlesztés, innováció és oktatás uniós támogatással a Miskolci Egyetemen

Kutatás-fejlesztés, innováció és oktatás uniós támogatással a Miskolci Egyetemen

Kézzelfogható kutatási eredmények az Észak-magyarországi Régió technológiai-, gazdasági- és társadalmi fejlődésért az Új Széchenyi Terv keretében

 

Nemzetközi szinten is kiemelkedő, a „Fenntartható Természeti Erőforrásgazdálkodás és Környezetvédelem” területén elért eredmények bemutatására kerül sor azon a mai miskolci konferencián, mely az Új Széchenyi Terv keretében megvalósításra kerülő, 2 milliárd forint összértékű projekt már elért mérföldköveiről ad átfogó képet. Kiemelt jelentőségű kutatások folytak a régióban lévő új nyersanyagforrások felkutatására, a bányászati tevékenységhez kapcsolódóan „melléktermékként” kiemelt víz kezelésére és hasznosítására. Nemzetközileg is jelentős eredmények születtek ipari hulladékok, erőművekben keletkezett és jelenleg hulladékként kezelt és deponált salakok és pernyék hasznosítására, felhasználására.

Az Új Széchenyi Terv keretében biztosított 1 milliárd forint támogatásnak köszönhetően a tudás menedzselése révén kiemelkedő kutatás-fejlesztési, innovációs és oktatási tevékenység folytatása valósul meg Miskolcon, amely a gazdasági szférával való együttműködés révén elősegíti az Észak-magyarországi Régió technológiai-, gazdasági- és társadalmi fejlődését, olyan kiemelt területeken is, mint a fenntartható természeti erőforrásgazdálkodás és a környezetvédelem.

Az ember tevékenysége a szükségletek kielégítésére irányul, amely a termelés és a fogyasztás folyamatában valósul meg, e folyamat az emberi létfenntartás alapvető feltétele. Az emberi szükségletek kielégítésére irányuló termelési folyamatba „szellemi energiát” (tudást), nyersanyagokat, vagy alapanyagokat, energiát, segédanyagokat és technológiai közegként levegőt és vizet „környezeti elemet” (természeti erőforrásokat) viszünk be. A természet, a természeti környezet (természeti erőforrások) biztosítja létfenntartásunk minden feltételét. Az ember a FÖLDÖN él és a FÖLDBŐL él.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán (korábban Bányamérnöki Kar) évszázadok óta folynak kutatások a természeti erőforrások, kiemelten az ásványi nyersanyagok, energiahordozók felkutatására, kitermelésére és hasznosítására. A természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás és a környezet védelme megköveteli, hogy az elhasználódott eszközök, fogyasztási cikkek, ipari hulladékok minél nagyobb hányadba kerüljenek haszn

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek