2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kutatás-fejlesztés-innováció a logisztikában

A Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszéke 60 éves fennállásának alkalmából, valamint a Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központjának disszeminációs célból szervezett konferenciája
Az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék bemutatása

Az 1951-es tanév őszi félévében hozták létre az egyetemen az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék elődjét az Emelőgépek Tanszékét. Ebből a tanszékből nőtt ki a hazai logisztika oktatás meghatározó központja, ahol Magyarországon elsőként oktattak logisztikát az egyetemen. Prof. Dr. Illés Béla a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja, az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék vezetője ismertette velünk az eltelt időszak sikereit.
1951-ben Emelőgépek Tanszék, 1956-tól Szállítóberendezések Tanszék, 1992-től Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék oktatási és kutatási tevékenysége folytonos fejlődést mutat. Kezdetben néhány anyagmozgató gépekkel és fémszerkezetekkel kapcsolatos tantárgy oktatása folyt, jelenleg azonban az egyetem 5 karán, BSC és MSC képzési szinteken, továbbá a Gépészmérnöki és Informatikai Kar két Doktori Iskolájában folytat oktatási tevékenységet.
A Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszéke mindenkor igyekezett megfelelni a logisztikai képzések során a kor kihívásainak. A tanszék mind a BSC, mind az MSC képzésben számos szak és szakirány vezetését látja el. A Gépészmérnöki és Informatikai Karon a logisztikai mérnök mesterszakot 1 éve, a Gazdaságtudományi Karon a logisztikai menedzsment mesterszakot 2 éve indította el.
Az oktatás minőségi színvonalát a nagyszámú, tudományos fokozattal rendelkező oktatói gárda biztosítja. A nemzetközileg is elismert elméleti oktatás mellett korszerűen berendezett laborok biztosítják a gyakorlati képzés színvonalát. Jelenleg működő laborok: hightech automatizált logisztikai labor, termékazonosítási labor, robot labor, virtuális logisztikai tervező labor.
A logisztika tématerület jelentőségét és népszerűségét jól mutatja, hogy a Tanszéken évente több mint 100 hallgató készíti és védi meg sikeresen diplomatervét, illetve szakdolgozatát.
A logisztika oktatása, kutatása-fejlesztése területén meghatározóak a nemzetközi kapcsolatok, melyek közül kiemelten meghatározók a német egyetemekkel (elsősorban TU Dortmund és Otto von Guericke Egyetem Magdeburg) és a Fraunhofer Intézet kutató egységeivel kialakított kapcsolatok.
A tanszék az oktatási tevékenysége mellett igen sokrétű kutató tevékenységet is folytat, hosszú ideje aktívan részt vesz ipari kutatási projektek kidolgozásában. Megbízói közé jelenleg is számos hazai- és nemzetközi közepes- és nagyvállalat tartozik. Az utóbbi 10 évben a tanszék több mint 70 sikeres K+F+I projektet készített az ipari megbízók igényére és megelégedésére, mely egyértelműen bizonyítja a logisztikai kutatási tevékenység iránti piaci igényt.
Visszatekintve az elmúlt 60 évre, elmondható hogy az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék jelentős átalakuláson ment keresztül, mely során tudományos elméleti és gyakorlati szempontból is sikert, ismertséget és elismerést hozott mind a karnak, mind az egyetemnek.

Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ disszeminációs konferenciája

Ezen disszeminációs konferencia a TÁMOP-4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001 projekt Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központjának 1 éves kutatási eredményeit mutatja be több 100 előadás, valamint folyóiratcikk formájában. Az intelligens berendezések alkalmazása, valamint a logisztikai folyamatok racionalizálása a gazdaság versenyképességét jelentős mértékben befolyásoló tényezők. A logisztika, a mechatronika és az automatizálás szakterületek komplex kutatása és az eredmények ipari alkalmazása elengedhetetlen, mivel a magyar gazdaság fejlődési tendenciái és a magyar kormány gazdaságpolitikája is ezt teszi indokolttá (pl. autóipar dinamikus bővülése, regionális logisztikai központok kialakítása, stb.). Az intelligens rendszerek csak megfelelő gazdaságosság, kommunikáció, illetve jogi szabályozás esetén piacképesek, ami indokolja a mechatronikai és logisztikai rendszerek ilyen szempontú vizsgálatát is. A Kiválósági Központ négy tudományos műhelyből áll, valamint több mint 20 K+F téma kidolgozását vállalta. A tevékenysége döntő többségében az Európai Unió által kerül finanszírozásra a 2011.03.01-2013.02.28 közötti időszakban, mely időszakot követően a hazai- és nemzetközi ipari kutatási igények kielégítésével, valamint pályázati források felhasználásával fogja folytatni működését.

A konferencia „A felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein” című, TÁMOP-4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001 projekt támogatásával valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek