2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kultúrkincsek magyar vonatkozásokkal – a könyvtárban

Kultúrkincsek magyar vonatkozásokkal – a könyvtárban

Beatrix királyné és több híres magyar is érintett a világörökségeket bemutató sorozat következő, Salzburg és Tirol kincseit bemutató előadásán. A Kaffka Margit Könyvtárban március 7-én, hétfőn délután 5 órától a zöld Inn és a hófödte, sziklás hegyvonulatok között megbúvó kulturális értékekről beszél majd dr. Rózsa György főlevéltáros.

Az Inn-re felfűzött sorból rögtön kilóg az a különleges emlék, amit ha látogatóként nem is, a Duna mentén utazóként igen sokan láttak már. Hiszen messziről magára hívja a figyelmet a melki apátság várként emelt, pompás barokk stílusú épületegyüttese. Alsó-Ausztria szellemi és kulturális központja, Európa egyik legnagyobb egyházi épületegyüttese magyar vonatozású emlékeket is őriz – például Beatrix királyné kisméretű, szép kivitelű imádságos könyvét.
De sorolhatjuk a magyar neveket akkor is, ha jó néhány kilométerrel arrébb, jellegzetes kerek bástyáival az Inn fölé magasodó várra nézzünk. Kufstein vára a sötét megtorlás helyszíne volt többek között Kazinczy Ferenc, Teleki Blanka, id. Wesselényi Miklós, Szentjóbi Szabó László, Batsányi János, sőt Rózsa Sándor számára is.
Előbbi világörökségi helyszín, utóbbi nem, de kihagyhatatlan, ha Ausztria kincseiről van szó. Különösen, ha olyan ember beszél a témáról, mint dr. Rózsa György főlevéltáros, aki sosem hagyja ki az érdekes történelmi és a kevésbé ismert magyar vonatkozásokat. Így lesz a Kaffka Margit Könyvtárban március 7-én, hétfőn délután 5 órától is.
A vetítéses előadáson megismerkedhetünk még többek között Salzburg macskaköves udvaraival, szűk lépcsőivel, a terek és templomok láncolatából felfűződő történelmi belvárossal, a várral, és azokkal a tényekkel és érdekességekkel, amit ez az ékszerdoboz rejt. Ha Salzburg ékszerdoboz, akkor Innsbruck, a császárváros, a hósipkás hegyek ölelésében született gyöngyszem. És ott van a Salzkammerguti tóvidék is a Világörökség részét képező Hallstattal – mert bár fantasztikus természeti adottságokkal rendelkezik Ausztria, mind a kilenc világöröksége a kulturális örökség kategóriába tartozik!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek