2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kultúrák ütközése két felvonásban

Bár még csak novembert írunk, a Budapesti Operettszínház már évadbeli második bemutatóján is túl van. A szeptemberi, nagy sikert aratott Miss Saigon-musicalpremiert követően ezúttal Lehár Ferenc kultikus nagyoperettje, a Cigányszerelem került terítékre.

 

Az operetteket sokszor érzi az a vád, hogy a valóságtól teljesen elszakadva, egy irreális álomképet mutatnak be. Ez igaz volt a műfaj virágkorában, és valamennyire még most is az, ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy sokan az általában a színházi előadástól azt várják, hogy két-három órára feledtesse el velük a mindennapokat – a jó operettek pedig erre szinte tökéletesen alkalmasak.

Bár a díszletek és a jelmezek jellege kevésbé követi a klasszikus megoldásokat, mint a mű korábbi feldolgozásai esetében, mégis egyértelműen megfelelnek a célnak, hisz a színkavalkád és a ruhák stílusa is tökéletesen alkalmas a hangulat élethű megjelenítésére. Ezt az irányt követő Béres Attila rendező munkája is, hisz a színpadon látható mozgalmas jelenetek is beleillenek a néző elé tárni kívánt képbe.

A Cigányszerelem különleges zenei világáról, illetve változatos történetéről is ismert. E stíluskeveredésre különösen rájátszik az Operettszínház alkotóstábja is, hisz a darab főszerepét az elsősorban musicalszínészként ismert Dolhai Attila énekli, az egyik legjelentősebb mellékszerep pedig Frankó Tünde operaénekesnőé. Külön ki kell még emelnünk a szintén jelentős teljesítményt bemutató Vadász Zsoltot, akin látszik, hogy már közel sem először énekli előadásbeli szerepét.

A szereposztás többi neve alapvetően a Színház operett-tagozatából kerül ki, ám néhány különlegességgel azért így is találkozhatunk. Hosszú évek kihagyása után ismét szerepet kapott a cigányvajda bőrébe bújó, a nagyközönség számára inkább televíziós tevékenységéről ismert Verebes István, valamint az elsősorban jazzénekesnőként és musicalszerepeivel sikert elérő Szulák Andreát, illetve a kilencvenes években díva-szerepkörökben tündöklő Csengeri Ottíliát is új oldaláról ismerheti meg a közönség

DicsukD

Fotó: Budapesti Operettszínház

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek