2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Különleges zsinagógakoncertet ad a Fesztiválzenekar Mezőcsáton

Különleges zsinagógakoncertet ad a Fesztiválzenekar Mezőcsáton

Június első napjaiban 3 újabb vidéki városba látogat a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol ingyenes közösségi koncerteket adnak. A különleges eseményekre ezúttal is vidéki zsinagógákban kerül sor: június 2-án Nagykanizsára, 3-án Mezőcsátra, 4-én pedig Pápára látogat a zenekar. A zsinagógák épületében a közönség Darius Milhaud, David Stock, Jávori Ferenc és Kovács Béla egy-egy darabját hallgathatja meg. Ezt követően Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija történelmi visszatekintésre és beszélgetésre invitálja a hallgatóságot, akik tradicionális zsidó ételeket is kóstolhatnak. A koncertekkel a szervezők a zsidó örökségre kívánják ráirányítani a figyelmet, a helyi közösségek így képet kaphatnak arról a sokszínűségről, ami egykor Magyarországot jellemezte.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai június első napjaiban útra kelnek és folytatják missziójukat, hogy azok számára is elérhetővé tegyék a komolyzenét, akiknek anyagi, szociális vagy egészségügyi okokból nem adatik meg, hogy eljussanak egy hangversenyre. A BFZ közösségi programjai keretében a muzsikusok ezúttal kizárólag zsinagógákban tartanak hangversenyeket: az eddigi hat helyszínt követően a mostani alkalommal három olyan zsinagógát keres fel a Fesztiválzenekar, amelyek már elveszítették eredeti funkciójukat: június 2-án Nagykanizsán, 3-án Mezőcsáton, 4-én pedig Pápán lesz zsinagógakoncert.

A magyarországi zsinagógák jelentős része a holokauszt után elnéptelenedett. A júniusi koncertek során viszont újra megtelnek a széksorok, Köves Slomó pedig segít felidézni azokat az időket, amikor még aktív közösségi élet zajlott a zsinagógákban. A koncert után egy különleges zsidó finomságot is megkóstolhat a közönség.

A BFZ és az EMIH a koncertekkel kívánja ráirányítani a figyelmet a zsidó örökségre, megismertetni a helyi közösségeket azzal a sokszínűséggel, amely hazánkban évtizedekkel ezelőtt jelen volt.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kifejtette a program kapcsán: „Nagy öröm számomra, hogy régi barátom, Fischer Iván kiváló zenekarával egy hagyományteremtő programot sikerült elindítanunk egy évvel ezelőtt. A mostani három helyszínnel együtt már kilenc városban nyitottuk meg a zsinagógákat az érdeklődők előtt. A teltházas koncertek és az ezt követő élénk beszélgetések is bizonyítják a számomra, hogy jó úton járunk. Az emberek nyitottsága és érdeklődése egyértelmű üzenet: szükség van olyan programokra, amelyek a zsidó kultúrát és hagyományokat szélesebb körben megismerhetővé teszik, az EMIH pedig a jövőben is számtalan ilyen alkalmat fog biztosítani, legyen szó koncertekről, kiállításokról vagy egyéb közösségi programokról.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója szerint: „Ma az egykori zsidó polgárok emlékét a temető mellett csak a megmaradt zsinagóga őrzi. Ide, a zsinagógába hívjuk most egy ingyenes koncertre szeretettel az itt lakókat, hogy hozzon a zene a szívekbe békét, megértést, toleranciát és megbecsülést.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek