2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Krúdy Gyula – a betű mellett az ízek mestere, aki önmaga soha sem főzött

Krúdy Gyula – a betű mellett az ízek mestere, aki önmaga soha sem főzött

A 140 évvel ezelőtt született Krúdy Gyula élete és leghíresebb figurája, Szindbád lesz terítéken a MiroArt sorozat októberi irodalmi estjén, a Városliget Caféban. A rendezvényen felidézik a híres író életét, munkásságát, megfűszerezve egy-egy híres Szindbád filmjelenettel Huszárik Zoltán ikonikus alkotásából.

2018. tavaszán indult a Városliget Caféban, a Műjégpálya épületében Budapest új kulturális találkozási pontja, a MiroArt sorozat. MiroArt = művészet, mai tükörben. A sorozat harmadik estjére október 30-án kerül sor, ahol a regényeiről, novelláiról híres prózaíró, Szindbád megteremtője, a 140 évvel ezelőtt született Krúdy Gyula lesz a főszereplő. Tudták, hogy Krúdynak számtalan álneve volt, és mennyire szerette a finom ízeket és a bort? Krúdy kalandos életébe hódítások, párbajok és nagy barátságok is belefértek – minderről bővebben hallhatnak a MiroArt októberi Szindbád útja című Krúdy Gyula estjén, a Városliget Caféban, ahol a Huszárik Zoltán Alapítvány közreműködésével megidézik az 1971-es Szindbád filmet is.

A 140 éve született prózaíró saját magát is beleírta leghíresebb szereplője, Szindbád életébe, aki az élet viharában belefeledkezett a gasztronómia és a nagy érzelmek nyújtotta különböző élményekbe, imádott bohémként élni annak minden velejárójával. Kortársa, Kosztolányi Dezső szerint Krúdy mindent másképp látott, mint a többiek, így az élet gazdagsága volt az övé. Az éjszakákat egy-egy étteremben vagy ital mellett rendre Ady Endrével töltötte.  Az esemény helyszínéül szolgáló Városliget Café bizonyára elnyerte volna tetszését – a századfordulós romantikát árasztó épület és étterem étlapja, amelyről modern formában köszönnek vissza Krúdy kedvencei, mint mondjuk a Tányérhús.

Krúdy Gyula nagyon termékeny író volt, aki több munkát hagyott hátra, mint például Jókai Mór. A legtöbben a Vörös postakocsit és az Álmoskönyvet (amibe nagymamája meséit írta bele), valamint a Szindbád írásokat ismerik, de több tucat regénye és novelláskötete jelent meg élete folyamán. A századforduló után, a pezsgő kulturális életéről híres Budapesten Krúdy különleges figurának számított: hatalmas erejű, délceg ember lévén tehetsége mellett bárkivel felvette a versenyt evésben, italozásban, duhajkodásban. Ideje nagy részét kávéházak és kocsmák füstös termeiben töltötte, megpihenni leginkább hotelek magányos szobáiban szeretett, egyedül. Számtalan gasztronómiai leírást köszönhetünk neki. Receptjeit, leírásait később lánya, Krúdy Zsuzsa rendezte könyv formába: ezekből visszaköszönnek a legismertebb fogások, így a főtt marhahúsból, zöldségekből és jóféle húsléből álló Tányérhús, a magyaros töltött káposzta vagy éppen az Újházy Edéről szóló novellában megénekelt tyúkhúsleves. Kevés olyan műve akad, amelyben ne bukkanna fel legalább egy finom vacsora, ahol a szereplők ne élveznék a csodás vendéglők, kocsmák kínálatát.

Október 30-án, a Szindbád útja című Krúdy Gyula esten autentikus környezetben, a századfordulós kávéházak pezsgő kulturális életét és különleges ízeit megjelenítő Városliget Café étteremben mutatkozik be a prózaíró és világa – beszélgetésben, filmen, felolvasás keretében. A vendégek Bezeczky Gábor irodalomtörténész, Gelencsér Gábor filmesztéta és Znamenák István színművész idézik fel Krúdy Gyula életét és munkásságát, valamint leghíresebb figuráját, Szindbádot, és a róla készült 1971-es Huszárik Zoltán filmet. Az eseményre regisztrálni regisztracio@topartbudapest.hu címen lehet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek