2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Közösségi felsőoktatási képzési központ létrehozása

Közösségi felsőoktatási képzési központ létrehozása

Sátoraljaújhely Város Önkormányzatával együttműködésben
2016. április 26-án együttműködési szerződést írt alá a Miskolci Egyetem és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata. Az együttműködés tárgya egy közösségi felsőoktatási képzési központ (a továbbiakban KFKK) létrehozása a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény és a részleteket szabályozó kormányrendelet rendelkezései alapján.
A felsőoktatási stratégia a központok létrehozását elsősorban a hátrányos helyzetben lévő térségekben képzeli el, ahol a felsőoktatási intézmények nagyobb távolsága miatt nehézségekbe ütközik a részvétel a felsőfokú oktatásban. Ezekben a térségekben a felsőoktatásnak és a felsőoktatási képzőhelyek létesítésének fokozott népességmegtartó és gazdaságélénkítő hatása lehet.
Országosan hat KFKK létesítését tervezi a kormány, ezek közül kettő a mi megyénket, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érinti. Sátoraljaújhely és Ózd városában a Miskolci Egyetemmel közösen valósul meg ezen elképzelés. Mindkét város önkormányzatával folytak tárgyalások arra vonatkozóan, hogy a Miskolci Egyetem – a kormányzati szándék szerint – a KFKK keretében indítson képzéseket.
A most aláírt együttműködés előzményei: Sátoraljaújhely Város Önkormányzata megkereste a felsőoktatási képzések szempontjából legmarkánsabb célcsoportot, a 2015/2016-os tanévben végző, illetve a 2016/2017-es tanévben végző középiskolás tanulókat, akik egy kérdőív kitöltésével adtak tájékoztatást továbbtanulási szándékaikról. A felmérés alapján a megkérdezettek jelentős számban szeretnének a Miskolci Egyetemen folyó képzések valamelyikén tanulni. Az egyetem 2015. október 8-án, lakossági fórumon mutatta be karait és képzési palettáját, továbbá 2016. március 11-én az egyetem vezetése a munkaerő-piaci szereplőkkel is találkozott, ahol a vállalatok is támogatásukról biztosították az önkormányzatot és az egyetemet, és örömüket fejezték ki a kezdeményezéssel kapcsolatban. Az egyetem, az önkormányzat és a cégek háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek a lényege, hogy a KFKK keretében tanuló hallgatókat szakmai gyakorlatra fogadják, ami számukra is perspektívát jelent a humánerőforrás biztosítása tekintetében. Az egyeztetések alapján az önkormányzat két szak indítását kezdeményezte Sátoraljaújhelyen levelező tagozaton: műszaki képzési területen a gépészmérnöki alapképzési szakot, orvos- és egészségtudomány képzési területen pedig az ápolás és betegellátás alapképzés szakot.
A Miskolci Egyetem és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata elkötelezett abban, hogy segítse a régió továbbtanulni szándékozó fiataljait, hogy helyben tanulhassanak, és a megszerzett tudás és diploma birtokában munkát is találjanak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk együtt a gyermekekért!
A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület…

További cikkek