2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Közösségi felsőoktatási képzési központ létrehozása Ózd Város Önkormányzatával együttműködésben

Közösségi felsőoktatási képzési központ létrehozása Ózd Város Önkormányzatával együttműködésben

2016. május 4-én együttműködési szerződést írt alá a Miskolci Egyetem és Ózd Város Önkormányzata. Az együttműködés tárgya egy közösségi felsőoktatási képzési központ (a továbbiakban KFKK) létrehozása a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény és a részleteket szabályozó kormányrendelet rendelkezései alapján.
A felsőoktatási stratégia a központok létrehozását elsősorban a hátrányos helyzetben lévő térségekben képzeli el, ahol a felsőoktatási intézmények nagyobb távolsága miatt nehézségekbe ütközik a részvétel a felsőfokú oktatásban. Ezekben a térségekben a felsőoktatásnak és a felsőoktatási képzőhelyek létesítésének fokozott népességmegtartó és gazdaságélénkítő hatása lehet.
Országosan hat KFKK létesítését tervezi a kormány, ezek közül kettő Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érinti, Sátoraljaújhely és Ózd városát, ahol a Miskolci Egyetemmel közösen valósul meg ez az elképzelés. Mindkét város önkormányzatával folytak tárgyalások arra vonatkozóan, hogy a Miskolci Egyetem – a kormányzati szándék szerint – a KFKK keretében indítson képzéseket.
2014. április 3-án a Miskolci Egyetem, Ózd Város Önkormányzata, és 3 ózdi nagyfoglalkoztató – a GE Hungary ózdi gyára, a Johnson Electric Hungary Kft. és az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. – együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében vállalták, hogy egy InfóPONT létrehozásával az ózdi, és az Ózd környéki fiataloknak bemutatják az Egyetem képzési rendszerét, programjait, valamint a partnercégek adatait, szakmai gyakorlati lehetőségeit, állásajánlatait. E megállapodás szerves része, hogy a partnercégek az Egyetem oktatási tevékenységét gyakorlati képzések, bemutatók szervezésével segítik. A 2015. október 16-ai – az Egyetem és az Önkormányzat közötti – találkozó során körvonalazódtak az ózdi felsőoktatás megteremtésének és egy közösségi felsőoktatási képzési központ indításának stratégiai lehetőségei. 2015. december 2-án és 10-én az Egyetem a középiskolások részére tartott fórumon mutatta be karait, a különböző szakokat, külön kiemelve a duális képzés lehetőségeit, előnyeit. 2016. január 26-án az Önkormányzat szervezésében találkoztak az Egyetem és a munkaerő-piac szereplői, és közösen döntötték el, hogy mely szakokra van igény és lehetőség. 2016. március 2-án további szakmai egyeztetés történt a felek között az indítandó alapképzési szakok iránti igényről, az együttműködés és megvalósítás lehetőségeiről.
Az egyeztetések alapján az Önkormányzat kezdeményezte a műszaki képzési területen az anyagmérnöki alapképzési szak, valamint társadalomtudományi területen a szociális munka alapképzési szak és a kulturális antropológia alapképzési szak indítását Ózdon levelező tagozaton.
A Miskolci Egyetem és Ózd Város Önkormányzata elkötelezett abban, hogy segítse a régió továbbtanulni szándékozó fiataljait, hogy helyben tanulhassanak, és a megszerzett tudás és diploma birtokában munkát is találjanak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…