2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Közösségeket összekötő hidak Tokaj-Hegyalján

Július elején ismét a történelmi borvidékre költözik a Hello Wood Építész Mustra alkotótábora

Harmadik alkalommal költözik a Tokaji borvidékre július 5-12. között több mint 100 fiatal építész és tervező a Hello Wood szervezésében. Az idei Építész Mustra összegyetemi táborában hét településen tíz új alkotás születik. Az eddigiekhez hasonlóan 2019 nyarán is a hazai építész képzést nyújtó egyetemek és a Magyar Képzőművészeti Egyetem csapatai mérik össze tudásukat, és kezdenek párbeszédet a régió természeti-, kulturális- és épített örökségével. A program célja változatlanul az, hogy a diákok és vezetőik választ találjanak a megújulás kérdéseire, felelevenítsék a bor és az építészet kapcsolatát, és az Y-generáció kreatív energiáival segítsék a régió újjászületését. Nem csupán a környezettel és a helyi közösségekkel lépnek kapcsolatba a résztvevők, de egymással is, a Hello Wood közösségi eseményén az építészek és diákok a közös alkotás folyamatában kötetlen formában beszélhetnek az oktatás és a szakma kérdéseiről és kihívásairól. A program a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával, a régió megújításáért végzett munkához illeszkedve valósul meg. A mustrán résztvevő diákok, akiknek egy része már visszajár Tokajba, a szakmai tapasztalatok mellett a térség szeretetét és hírét is magukkal viszik.

Több mint 100 diák dolgozik majd az építésvezetőkkel a tájspecifikus installációkon, a Tokaji borvidéken egy héten át, július 5-12-ig. Az idei Építész Mustrán a régióba már szinte hazajáró csapatok a nagyobb tapasztalatnak és a helyismeretnek köszönhetően tovább erősíthetik az együttműködést a helyi közösségekkel. A felsőoktatási intézmények harmadik éve építik be tantervükbe a Hello Wood programját, így a tábor gyakorlati tapasztalata kiegészítheti a hallgatók elméleti képzését, és kellő idő marad a megvalósuló projektek kidolgozására is. A mustrát megelőző előkészítő félév során a csapatok aktív kapcsolatot létesítettek a települések lakóival, a készülő alkotások ennek köszönhetően természetes módon illeszkednek a régió életéhez, funkcionalitásuk és fenntarthatóságuk pedig biztosítja az installációk hosszútávú jelenlétét a tájban.

Az idei projektek:

ERDŐBÉNYE

A Debreceni Egyetem hallgatói a Bényei-patak fölé emelnek hidat, amely nem csupán átkelő, de találkozóhely is egyben. A furmint Tokaj-Hegyalja egyik ikonikus szőlőfajtája, a régió és a termés mára szinte egybefonódott, nem véletlen, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai is a furmintot választották inspirációs forrásul. Pihenőhelyük a szőlőfürt formájában kapcsolja össze a bort és az építészetet.

ERDŐHORVÁTI

Egy olyan teret hoznak létre a győri Széchenyi István Egyetem diákjai, amely helyszínt biztosít a közösségi együttlétnek a településen. A koncepció a Lázár Ervin meséiből ismert Négyszögletű Kerek Erdőt idézi meg, ahová mindenki odatalálhat, bárhol is legyen, és amely, bár közösségi tér, de intimitásában mégis mindenkinek külön-külön is a sajátja.

OLASZLISZKA

Két alkotás is megvalósul a településen. A Pécsi Tudományegyetem csapata egy meglévő híd megújulását segíti elő;az építészhallgatók egy elegáns kiegészítéssel biztosítanak teret mindenki számára, akik átkelnének a patak túloldalára. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diákjai a település központjában álló játszóteret alakítják át a legautentikusabb felhasználók, a helyi gyermekek igényei szerint.

SZEGILONG

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata a község határában épít borteraszt. A Gyertyános-dűlő ideális kirándulóhely, az enyhítő árnyékot adó építmény a pihenésre és a borozásra is tökéletesen alkalmassá teszi a település legmagasabb pontját.

TOKAJ

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészi Intézet diákjai szintén egy pihenőhellyel gazdagítják a települést. A csapat a Makovecz Imre 1977-es tokaji népművészeti táborában épült granica fedésű közösségi ház nyomán alkotja meg saját épületét, amely a négy évtizeddel ezelőtt készült eredeti „DNS-lenyomata” lesz. Organikus építészet a mai diákok szűrőjén áteresztve.

TOLCSVA

„FOX te még mozizni” – hangzik a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) projektjének címe. A csapat a Szirmay-Waldbott kastély kertjében alakítja ki szabadtéri moziját, amellyel a tolcsvai születésű amerikai filmmogulra, a 20th Century Fox filmgyár alapítójára, William Foxra emlékeznének. A Szent István Egyetem – Ybl Miklós Építéstudományi Kar diákjai pedig a település Tilalmas elnevezésű részének rehabilitációjára vállalkoznak. A több részből álló projekt központi eleme egy tekepálya, amely bekapcsolná a kieső területet Tolcsva mindennapjaiba.

VÁMOSÚJFALU

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának csapata S-alakú parkot hoz létre a településen, amely a közelben található „érzékek kertjével”, Vámosújfalu különleges, közösségi pihenőhelyével lép izgalmas párbeszédbe. A vonalvezetés, illetve a forma térbeli játéka mellett a helyi lakosok által felajánlott növényeknek is kiemelt szerep jut, ahogy a fenntarthatóság is létfontosságú eleme a tervnek.

A Hello Wood, az ország legismertebb építészeti oktatással foglalkozó stúdiója, akik Csóromföldétől Argentínáig tartanak nemzetközi építészeti táborokat, és Torontótól Londonig jegyzik munkájukat.

„Megtiszteltetés, hogy harmadik éve lát bennünket vendégül a régió. Az elmúlt években tanúi lehettünk annak, ahogy az ország minden szegletéből érkező fiatalok egy hétre otthonra lelnek a régió településein, beleszeretnek a tájba, megismerik az itt élő emberek mindennapjait, hagyományait. Tokaj-Hegyalja nagy hagyományokkal rendelkező régió, amely a történelmi viszontagságok és napjaink társadalmi egyenlőtlenségei miatt összetett identitással rendelkezik. A Hello Wood a szociálisan érzékeny építészeti oktatás eszközeivel közelít a borvidékhez, a fiatal építészek új nézőpontból fogalmazhatják át a hagyományos narratívákat, felpezsdítve így a térség identitásához kapcsolódó közös gondolkodást. Ezért hoztuk létre az összegyetemi alkotótábort, hogy egy héten keresztül az ország összes építészeti képzése ide koncentráljon, és friss gondolatokkal reflektáljon a térség gazdag hagyományaira és mindennapi életére – mondták el a Hello Wood alapítói.

A programot a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatja.

http://www.hellowoodedu.eu/epiteszmustraprogram.html

www.facebook.hu/hellowood

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek