2022. 01. 18. kedd

Piroska
1 EUR 357 HUF
1 GBP 427 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Közel ezer gyermeknek biztosított élményórát a Zsolnay Örökségkezelő

Közel ezer gyermeknek biztosított élményórát a Zsolnay Örökségkezelő

A tanórák anyagát kiegészítő, élményszerűvé tevő ingyenes foglalkozássorozatot valósított meg a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a 2018-2020. közötti időszakban.

A pandémia miatti átütemezések nyomán most zárul a projekt, melynek címe: Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben, s a Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért c. pályázat keretében valósult meg.

A program célja az óvodás és általános iskolás gyermekek tehetségfejlesztése volt. A projekt kétéves időtartama alatt a partnerintézményekbe járó 942 gyermek – közülük 171 hátrányos helyzetű fiatal – vett részt az ismeretátadó, készségfejlesztő, a kultúra eszközeivel a tapasztalati tudás megszerzését elősegítő foglalkozásokon. Összesen közel 300 programnapon zajlottak a foglalkozások, amelyeknek a Zsolnay Kulturális Negyeden kívül a Zsolnay Örökségkezelő belvárosi helyszínei, valamint a COVID-időszakban a partnerintézmények adtak helyet. A projekt megvalósításában – a védelmi intézkedéseknek megfelelően – nagy szerepet vállaltak a partnerintézményekben dolgozó pedagógusok, ugyanis az előzetes egyeztetések után ők vezették az egyes foglalkozásokat, mivel a diákok nem jöhettek ki az iskolákból külső helyszínekre, illetve külső foglalkozásvezetők nem mehettek be az intézményekbe.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. regisztrált Tehetségpontként a partnerintézmények egyedi igényeinek figyelembevételével kialakított foglalkozásokkal kíván hozzájárulni közművelődési intézményként az egyes területeken tehetségesnek bizonyuló fiatalok fejlesztéséhez. A tehetségfejlesztés, az élményszerzés és a tudás elmélyítése mind-mind fontos célja volt a programnak. Az élményalapú oktatás megerősíti, kiegészíti a tehetséggondozó, fejlesztő- és felzárkóztató kiscsoportos foglalkozásokon hallottakat.

A programok között megtalálhatók voltak a természettudományos kompetenciát fejlesztő foglalkozások, többek között a Labor – Interaktív Varázstérben, a Planetáriumban és a Varázsóra látványos fizikai előadásain.
A történelem élményszerű oktatását biztosító programok között szerepeltek rendhagyó előadások valós történelmi helyszíneken (Cella Septichora Látogatóközpont, Középkori Egyetem, Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás). A múltbeli „utazást” segítették a korabeli öltözékek és a történelmi multimédiás mobil applikációk is.
A projekt inkubátor-szerepet töltött be a kortárs múzeumpedagógiai programok fejlesztéséhez, amelyek folytatódnak a pandémia után az m21 Galériában és a Kemence Galériában.

Az Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben projekt a Széchenyi 2020 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért felhívásba illeszkedik, és az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Milyen képet tegyünk a falra?
Igazából nincsen semmilyen konkrét szabály arra vonatkozóan, hogy milyen képekkel dobjuk fel az otthonunkat, de mi összeszedtünk pár tanácsot, ötletet…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum