2024. 05. 5. vasárnap

Györgyi
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Körvonalazódik az egyházi fenntartás Kazincbarcikán

Körvonalazódik az egyházi fenntartás Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Tantestületi értekezleteket tartottak Kazincbarcika általános iskoláiban, hogy a városvezetés első kézből, hiteles és pontos információkat adjon az érintetteknek az egyházi fenntartásba történő átadás kapcsán.

Mint ismeretes: Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete februári ülésén döntött arról, hogy a Kikelet Közi Tagóvoda és a Herman Ottó Tagiskola épülete kikerül a nevelési-oktatási rendszerből. Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy több egyház részéről is élénk érdeklődés mutatkozik arra, hogy ezeket az intézményeket továbbműködtessék, sőt a városi fenntartású Ságvári Endre Gimnázium esetében is felmerült ennek lehetősége.

A témában több szinten és több helyen is részletes egyeztetésekre került sor; Szitka Péter polgármester fórumot hívott össze szülőknek, intézményvezetőknek és pedagógusoknak, valamint a képviselők is tájékoztatást kaptak a testület rendkívüli ülésén, legutóbb pedig Klimon István alpolgármester tartott két tantestületi értekezletet az iskolai kollektíváknak.

– A Tiszáninneni Református Egyházkerület részéről már 2010-ben megfogalmazódott az igény óvoda és általános iskola működtetésére. Lehetőség azonban csak most 2011-ben adódik erre, miután szándékukat írásban is jelezték az önkormányzat felé, és biztossá vált, hogy az önkormányzat is strukturális átalakításra kényszerül – mondta Klimon István alpolgármester.

– Csomós József püspök úr a közelmúltban több alkalommal személyes látogatást tett Kazincbarcikán. Ennek során iskolaügyi tanácsosával felvázolta a református egyház elképzeléseit az óvodai és az általános iskolai nevelés-oktatás területén, valamint a önkormányzatunk Intézményirányító Osztályának vezetőjével egyeztették az elkövetkező időszak feladatait.

A Református Egyház az oktatást a Herman Ottó Tagiskola épületében 2011. szeptember 1-jétől szeretné beindítani az 1-4. évfolyamon felmenő rendszerben, az érdeklődéstől függően évfolyamonként egy vagy két osztályban, a felső tagozatot pedig évről-évre töltenék fel diákokkal.

A Kikelet Közi Tagóvodát a Görög Katolikus Apostoli Exarchátus is kérte átvételre idén február 14-én kelt levelében, eszerint ők az óvodai nevelést 2011. szeptember 1-jétől szeretnék beindítani az érintett nevelési intézményben – tájékoztatott Klimon István.

Arról már korábban szóltunk, hogy a Római Katolikus Egyház (Egri Főegyházmegye) az óvoda, az általános iskola és a Ságvári Endre Gimnázium iránt is érdeklődést mutatott. Dr. Ternyák Csaba egri érsek vezetésével több személyes találkozóra, oktatási fórumra és intézményi látogatásra is sor került. Időközben azonban a Kazincbarcikán már jelenlévő Szalézi Rend képviselői is jelezték a városvezetésnél fenntartói igényüket a gimnáziumra vonatkozóan, ahol ezt követően a rend vezetői látogatást is tettek.

 

– Mivel a Szalézi Rend a Katolikus Egyház égisze alatt működik, ezért 2011. március 24-én kelt levelében Dr. Ternyák Csaba egri érsek arról tájékoztatta Kazincbarcika Város Önkormányzatát, hogy az Egri Főegyházmegye a Szalézi Rend javára visszalép a kazincbarcikai nevelési-oktatási intézmények átvételétől – tette hozzá Klimon István.

– Itt tartunk most, illetve hoztunk még egy nagyon fontos döntést a gimnáziummal kapcsolatban. Mivel a közoktatási törvény értelmében Kazincbarcika Város Önkormányzata középfokú oktatási intézményt nem adhat át más fenntartónak – erről csak a Borsod-Abaúj-

 

 

 

Zemplén Megyei Önkormányzat határozhat -, így Képviselő-testületünk egyhangú döntéssel a Ságvári Endre Gimnázium megyei fenntartásba történő átadásáról hozott határozatot. Ugyanakkor városunk vezető testülete a közeljövőben javaslatot kíván megfogalmazni a megyei testület irányába a gimnázium jövőbeni működtetésével, egyházi fenntartásba történő átadásával kapcsolatban – mondta Kazincbarcika alpolgármestere.

A tantestületi értekezleteken a témával kapcsolatban részletes tájékoztatást kaptak az érintettek és a korábbi fórumokhoz hasonlóan a véleményüket, esetleges aggályaikat is elmondhatták a munkatársak. A kötetlen beszélgetés során Klimon István megerősítette: a korábban felvetődött egyiskolás modell (egy fő intézmény és több tagintézmény közös működése) jövő tanévi bevezetését – az érintettek kérésének megfelelően – a képviselő-testület levetette napirendjéről, így a 2011/2012-es tanév a jelenleg is működő struktúrában kezdődik meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek