2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kortársak és klasszikusok – költészet napi találkozások

Kortársak és klasszikusok – költészet napi találkozások

Fecske Csaba, József Attila, Buda Ferenc, Csorba Piroska, a Műút szerkesztősége – csak néhány név azok közül a költők, irodalmárok közül, akik műveikkel szerepet kapnak az ez évi költészetnapi eseményekben. A városi ünnepség április 11-én délelőtt 11 órakor kezdődik Lillafüreden.

 Április 11., József Attila születésnapja 1964 óta a magyar költészet napja – országszerte, így Miskolcon is ekkor rendezik a versünnepek többségét. Azonban a város gazdag hagyományaihoz híven a programsor Szabó Lőrinc március 31-ei születésnapja alkalmából hamarabb kezdődik, ebben az évben április 4-én tartotta a költő nevét viselő könyvtár és általános iskola a koszorúzást, és a találkozót a város napján Szabó Lőrinc-díjjal kitüntetett Vitkolczi Ildikó íróval.

A Mátyás király-emlékév alkalmából idén Legkedvesebb Mátyás-mondám címmel hirdette meg költészetnapi megyei illusztrációs pályázatát a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára, melynek eredményhirdetése és kiállításmegnyitója április 10-én, kedden délután 2 órakor kezdődik a könyvtárban. Ugyanaznap, ugyanott délután fél 5-től Attila és Buda címmel József Attila és Buda Ferenc verseiből összeállított irodalmi műsorát adja elő Balázs István versmondó.

Hagyományosan 11-én, szerdán délelőtt 11 órakor kezdődik Lillafüreden, József Attila Ódájának születési helyén, ahol idén – többek között – versenygyőztes fiatal versmondók közreműködésével nemcsak a nagy klasszikus, de kortárs költőinket is köszöntjük: a megyei Prima díjas Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat szerkesztőségét, a megyei Prima közönségdíjas Csorba Piroskát és az idén 70 éves Fecske Csabát. A program részeként Kiss János alpolgármester köszöntőt, ünnepi beszédet pedig Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító mond. Dinnyés József daltulajdonos, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész ad kis koncertet megzenésített versekből. 11-étől új versrészleteket lehet hallani a továbbra is a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előtt álló VersVonalból, a verset mondó telefonból.

A költészet napjának délutánján, fél 4-től Bari Gábor Sorsválasz című kötetét mutatják be a Petőfi Sándor Könyvtárban. Másnap, április 12-én, csütörtökön délután fél 5-től pedig az idén 70 éves Fecske Csaba József Attila-díjas költő új, Kiűzetés című kötetének bemutatóját tartják a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban, melyen közreműködik Harsányi Attila Jászai Mari-díjas színművész és Vihula Mihajlo Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas gitárművész.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek