2024. 02. 26. hétfő

Géza
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Könyvtár Pácinban: a valódi találkozások, a valós élmények helye

Könyvtár Pácinban: a valódi találkozások, a valós élmények helye

Alig három éve adták át Pácinban a könyvtárat, ám most újra avatóra gyűltek össze a lakók. Ugyanis egy nagyobb helyiségbe költözött és berendezésében is teljesen megújult.


„Kicsi nekem ez a ház, kirúgom az oldalát” – énekelte az ismert dalt a Kiss Kata Zenekar (és persze a közönség) a megújult pácini könyvtár megnyitóján. Illett is oda ez a nóta, hiszen a könyvtár is kicsinek bizonyult a helyiek számára. És ha ki nem is rúgták az oldalát, megteremtették a lehetőséget, hogy egy kisebb költözés után nagyobb térben olvashassanak, kézműveskedhessenek, beszélgethessenek kicsik és nagyok.
Ezt a sokféle lehetőséget emelte ki a továbbra is a Művelődési Házban, de november végétől több mint duplájára növelt területen működő új könyvtárhelyiség avatóján Gégény Zsuzsanna polgármester. Mint mondta, a tudás forrása a könyv, ennek helye pedig a könyvtár – ami ugyanakkor a szórakozás, a művészetek otthona. Ők pedig azt is szeretnék, hogy a virtuális közösségi oldal helyett ez legyen a valódi találkozások, a valós élmények helye.
Ebben is tudja segíteni a páciniakat a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR), ahogy a megnövelt terület berendezését, az új bútorokat, függönyöket, szőnyegeket is biztosította. Ezt már dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója emelte ki köszöntőjében.
– Jövőre lényegében teljessé válik a megyében az 5000 léleknél kisebb települések könyvtári ellátását szolgáló KSZR, már 318 település csatlakozott hozzá. Az állami támogatás sokrétű lehetőséget biztosít számukra, hiszen a technikai eszközök fejlesztését, a különböző rendezvények szervezését, a KönyvtárMozi keretében már filmek vetítését is támogatja. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a sok-sok folyóiratról, és persze a könyvekről, amelyek itt várják az iskolásokat és felnőtteket egyaránt. Hiszen abban nemcsak a régiek élete van benne, de a miénk, az enyém is – hangsúlyozta.
A megnyitón résztvevő gyerekek örömmel fedezték fel a gyermeksarok színes könyveit. Nem vitás, hogy hamarosan színes rajzok és a kézműves foglalkozásokon készült munkák díszítik az óriás paravánt, ami egyrészt elválasztja az ő kis zugukat a tér többi részétől, másrészt viszont lehetővé teszi, hogy azonnal megmutassák ügyességüket nemcsak iskolatársaiknak vagy a családnak – hanem az egész közösségnek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek